NORMIRANEC davki + dohodnina

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
freekshot
Novinec
Novinec

NORMIRANEC davki + dohodnina

Odgovor Napisal/-a freekshot »

Živjo,

malo sem brskal po forumu ampak nisem zasledil sledečega.
Sem novopečeni s.p.-jevc. Prvič. Imam olajšave za 1. leto (nekaj malega). Sem normiranec.

Pri odprtju sem napovedal mesečne prihodke v višini 1000€. Na podlagi tega so mi izračunali mesečno akontacijo doh. 40€.

Podatki:
Firmo sem odprl 7.10.2016.
20. oktobra sem dobil prvo nakazilo za opravljeno delo od 7.10.-17.10., novembra pa še za ostalo opravljeno delo v oktobru. Skupno cca. 3000€. Zdaj pa me zanima kako se obračunava davek. Mesečno bom dobival realno nakazila okoli 1600€. Kar pomeni da bi morala biti akont. doh. višja. Še vedno pa mi ni čist jasno teh 80% / 20% pri normirancu.

Ali si lahko sam izračunam koliko bi moral plačevati akontacijo in si posledično dajem na stran, saj bom moral na koncu manjko plačati?

Na portalu http://mladipodjetnik.si/podjetniski-ko ... obdavcitev sem tudi prebral da se davčna osnova lahko ugotavlja če ne presežeš 50.000€ in si v tekočem letu vsaj 5 mesecev prijavljen v pokojninsko in inval. zavarovanje za polni delovni čas.
Tukaj me zadeva malo bega, ali je zame drugače, saj nisem imel možnosti bit prijavljen 5 mesecev. Oktobra sem šele odprl!

Poleg tega me je danes klicala s fursa (svetovalka), da po novem ne rabim novembra plačati akontacije ker sem odprl šele 7.10. in naj prvo akontacijo plačam šele decembra. Ko sem ji povedal glede plačila je rekla naj nakažem (Decembra) 60€.

Zdaj pa prosim za obrazložitev, kako se teh 80% priznanih stroškov in 20% na katerega gre ddv obračuna. Ter kako si sam lahko okvirno računam akontacijo. ZELOOOOO LEPO PROSIM :roll:

Lahko na primeru: za delo v oktobru, novembru, decembru dobim mesečno nakazilo 1600€ = 3x1600 = 4800€ zaslužka v letu 2016.

Hvala za pomoč in obrazložitev. Vsak začetek je težak, ampak we can do it :D
Janina1
Super računovodja
Super računovodja

Re: NORMIRANEC davki + dohodnina

Odgovor Napisal/-a Janina1 »

Nasvet: najbolje za vas je, da si najdete kakšen primer davčnega obračuna/Furs-silvester fineus/ in vnesete notri svoje podatke.
Upoštevate samo izdane račune v 2016, ni važno, če so plačani ali ne. Obrazec vam avtomatsko izračuna dohodnino.

Izračunate lahko tudi tako: npr. izdani računi 4800,00 x 0,04 je 192,00 eur davka.
Lepo vas pozdravljam.

Bodi zmeren na vseh področjih, tudi v zmernosti. Oskar Wilde 8)
freekshot
Novinec
Novinec

Re: NORMIRANEC davki + dohodnina

Odgovor Napisal/-a freekshot »

Aha... bom poizkusil najti.

Zaenkrat pa hvala
Odgovori