Pozdravljeni!
Hišo oddajam v najem fizični osebi. Pogodba je bila sklenjena leta 2004. Skupni znesek najemnine na leto znaša več kot 5 mio sit.
Na občini so mi dejali, da moram odpreti podjetje d.o.o. in se prijaviti kot davčni zavezanec in odvajati davek.
Kot je meni znano, najemnine niso obdavčene, pač pa enkrat letno oddaš davčno napoved in potem plačaš davek.
S tem, da bi odpirala firmo, se ne strinjam, ker bo najemnik v hiši še kakšno leto, potem pa hiše ne bom več oddajala.
Prosim svetujte mi, kaj je za moj primer najboljša rešitev?
Hvala za odgovor!
Damjana
ODDAJANJE HIŠE V NAJEM-nov zakon
Moderator: Mirko Zbačnik
-
yanna
Hja, najemnine z upravljanjem je po ZDDV neobdavčen promet. Svetujem vam, da se pogovorite s najemnikom in v pogodbo vstavite natančno napisano, da je pogodba: Najemna pogodba z upravljanjem. V tem primeru promet ni obdavčen, vendar potem je najemnik dolžan plačevati vse stroške vzdrževanja in nosi tudi stroške morebitnih popravil (večjih, manjše tako ali tako verjetno odpravlja sam), kar pa se tudi da dogovoriti, da pač ob nakazilu najemnine vi najemniku te stroške povrnete - morete paziti, da vam vsak mesec nakazuje isto najemnino (ker če bi si kar od najemnine odbil, bi to lahko bilo sumljivo) - vi mu pa potem vrnete strošek. To bi pa lahko uredili s kakšnim aneksom k pogodbi, ki pa ga ne bi ravno imeli ob pogodbi priloženega
.
Jst bi tko naredila, bi pa bilo dobrodošlo še kakšno mnenje.
lp
Jst bi tko naredila, bi pa bilo dobrodošlo še kakšno mnenje.
lp
Vsekakor se moraš registrirati kot zavezanec za DDV, ker presegaš 5MIO v zadnjih 12 mesecih, najemnina je načeloma neobdavčena, razen, če se z najemnikom ne dogovorita drugače, v tem primeru morata podati izjavo na davčni urad. Torej, če ne boš zaračunavala DDV, boš pač kljub vsemu morala oddajati obrazce, vendar boš prihodek od najemnine prikazala kot oproščen promet, vendar v tem primeru nimaš pravica do odbitka DDV za razna vzdrževanja, stroške ali investicije, ki bi jih vlagala v dotično nepremičnino. Vsekakor pa registracija za DDV potegne za sabo vodenje knjig ter izdajanje računov. Kako pa je z registracijo dejavnosti za dohodke iz premoženja pa ti predlagam, da si prebereš v novem zakonu o dohodnini in sicer člene od 32. naprej.
Tudi mi imamo enak problem, in po že večkratnih posvetovanjih z raznimi davčnimi in ostalimi "svetovalci" smo skupno prišli do zaključka, da je stvar okoli najemnin zaenkar še zelo nejasno napisana. Zakaj bi bil zavezanec za ddv, če le-tega ne obračunavaš, četudi presega mejo 5 mio?! Po več predlogih, smo se odločili da počakamo na jasno stališče dursa - če ga bomo seveda dočakali.