zamudne obresti in ODO-2

Moderator: Mirko Zbačnik

bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

zamudne obresti in ODO-2

Odgovor Napisal/-a bana »

Se komu sanja, kaj se vpisuje v obrazec ODO-2, poleg najemnin so namreč omenjene tudi obresti. Bomo potemtakem poročali tudi za zamudne obresti, ki nam jih v višini nekaj tolarjev zaračunata Telekom in Mobitel. Vsa stvar je precej smešna, davčna je sicer dala neka navodila v davčnem biltenu, vendar je samo prepisala člene zakona in zadevo še malo zakomplicirala, ko pa pokličeš tja, nihče nima pojma za kaj se gre. [?]
tankra
Računovodja
Računovodja
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a tankra »

Zaradi obveznosti poročanja ODO-1 in ODO-2 najemniki že pošilajo svojim najemodajalcem izjave s svojo davčno št. in tekstom da so rezidenti obvezani za plačilo davka od dobička.Vendar pa navodil razumljivih za širšo javnost DURS še ni sproduciral, referenti pa tudi še nimajo okrožnice kako se bo delalo in kam bodo vlagali vse silne papirje. Veretno bodo zaposlili še koga.

Ali ima kdo že kakšno razlago kako je z zamudnimi obrestmi in najemninami v primeru dveh pravnih oseb, rezidentov.

Hvala
Lp

Tanja
MIŠKO
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a MIŠKO »

Ja, tudi mi smo že dobili tako izjavo.Ne vem pa kaj naj z njo počnem.Kako je res v primeru dveh pravnih oseb, kateri sta obe zavezanko za davek iz dobička?

Prosim pomoč LP
Anna
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Anna »

Shraniš jo v kak fascikel :D

Če je nimaš, moraš ob izplačilu obresti, najemnine in ostalega v 68. členu ZDDPO-1 navedenega odvajati davek od dobička in poročati na obrazcu ODO-1. Če jo imaš, pa tega ni treba.
IHS17042002
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a IHS17042002 »

Prosim, naj kdo reče kaj o poročanju o plačanih obresti iz naslova najetih kreditov pri bankah, leasingih in seveda kaj z zamudnimi obrestmi?

Mojca
SašaP
Začetnik
Začetnik
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a SašaP »

Tudi jaz bi prosila za te odgovore. Bolj ko berem manj vem.
LP

Saša
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Predlagam,da najprej razrešimo osnovno dilemo:
1.Poroča se za izplačila pravne osebe pravni osebi?
2.Poroča se za izplačila nerezidentu ?
3.Poroča se za izplačila rezidentu-tuji pravni osebi?

Ko to razrešimo,pa gremo naprej razpravljat o čem poročamo!Tale zmešnjava mi gre že na živce.
bana
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a bana »

Mislim, da je res prišel čas, da imena tistih, ki pišejo tako nerazumljive zakone, javno objavijo in obesijo na sramotilni steber. Ne vem kako je z vami ampak jaz sem zakon prebrala že nekajkrat in ga vsakič drugače razumem, tolmačenje, ki ga je dal DURS pa je tako ali tako samo prepis členov iz zakona. Zdaj imam že toliko različnih informacij in mnenj, da se mi počasi že meša.
LARISA
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a LARISA »

Moje mnenje je tako, da bi se morali združiti in poslati te obrazce v roku sicer pa prazne. Pod opombo pa bi napisali, da iz zakona ni razumljivo kaj naj izpolnimo.
Bodec
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Bodec »

Larisa, strinjam se s tabo. Samo ne vem če se bodo temu pridružili še drugi. Jaz pa obrazca ODO za januar sploh ne bom oddal, dokler avtorji tega "sranja" ne bodo razložili tako, da bo vsem jasno, kaj hočejo s temi orazci. LP!
fendi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fendi »

Sem takoj zraven, Larisa in Bodec.
(Zakon je zame v svahiliju.)
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Tudi meni ni nič jasno. Včeraj smo plačali najemnino firmi na hrvaškem, ker smo v njihovih prostorih. Ali bi na podlagi tega, če nimamo njihove davčne številke, morali plačati davek??:wink::oops:
Odgovori