Bom poskusila biti kratka : po pokojnem očetu sem podedovala nepremičnine. V tem času sem že živela z sedajšnjim partnerjem 2 leti. Imel je firmo...ki ni šla najbolje...prodajala sem stanovanja, da smo lahko živeli, ker njegova firma ni prinesla dovolj za vse. Tudi jaz sem se zaposlila v tej firmi. Plače nisem dobivala, ker sem delala za naju. In kakor rečeno, ni šlo. Firma je šla v zaprtje, ostal je dolžan državi cca 35 tisoč eur....Katere sem plača jaz z denarjem od prodane nepremičnine. V tem času sem s tem denarjem od prodanega stanovanja plačala tudi njegovo bivšo ženo, ki ga je tožila, alimente za naza za njegovega otroka, v glavnem, večina je šla iz tega denarja. Jaz sem odprla novo firmo, na svoje ime. Sva se trudila...in zopet potonila...sem šla v stečaj, ne v osebni, da ne izgubim stanovanja, ker bi potem moja otroka ostala na cesti. Država mi je oprostila dolg. Ker je medtem minilo 2 leti, je partner odprl novo firmo, no, ta zdaj končno deluje...BISTVO : V novi firmi je on lastnik in direktor za 4 ure. Jaz sem direktor za 4 ure. Torej sva 2 direktorja in en lastnik. Kaj se zgodi če on umre, ali umrem jaz. Komu gre ( po zakonu, če ni dogovora pri notarju) drugi del podjetja, kdo deduje ( če se sploh lahko firma deduje) njegovo ali mojo polovico podjetja? Namreč, jaz želim, če se njemu kaj zgodi, da dobita moja otroka firmo oz njegovo polovico. Je to sploh možno??? On pravi da ne, da po moji smrti je cela firma njegova , ker onadva nista nič vlagala, niti nista delala v njej. Dejstvo pa je, da sem jaz prej vse vlagala, da sta se posredno zaradi tega otroka morala odreči denarju, ki bi lahko bil namenjen njima, oziroma celo lahko bi bila dediča stanovanj, katere sem prodala, da smo reševali pufe. Sedaj sem zaposlena za 4 ure, prejemam temu primerno plačo, celih 302 eur-a. Ostalo gre v firmo. Iz katere ne morem jemati, da bi dajala otrokoma. Ampak bistvo je, da me zanima, oziroma kje lahko to izvem, pri komu, odvetnik, svetovalec, kakšne so opcije oziroma ali so sploh kakšne pravice, da po moji smrti dobita otroka svoj delež v firmi ?Zanima me tudi, če narediva prepis, oziroma ali sva lahko dva lastnika in dva direktorja ene firme? Gre se za doo. Kako naj zaščitim otroka, da bosta vsaj nekaj imela po meni, ure in ure vlagam svoj trud, svoj čas v najino firmo, vse sem vložila vanjo, dobivam samo plačo in po vsemu temu mi pravijo, da je pač to tako, da sem grdo rečeno popušila vse kar sem vložila, ne direktno v firmo, ampak v naše življenje, hkrati tudi v firmo....
Partner ima sina iz prvega zakona, kateri za to firmo res ni niti mignil s prstom in pravi, če imata pravico moja otroka, jo ima tudi on. Ampak moja otroka sta zaradi tega, kakor rečeno, nekako ostala brez dediščine, brez denarja, ki bi ga lahko imeli, brez mene, ki sem dneve in noči na računalniku, oni tam pa očetu ne reče niti dober dan....
Me kdo sploh razume, kaj želim? Verjetno ne AMpak želim odgovore, čim več odgovorov, opcije, navodila kje so ti zakoni, kje jih najdem , ( denarja žal za kakšne odvetnike nimam) ...in res ne vem na koga naj se obrnem z vprašanji, vem, zmedeno pisanje, ampak je vse tako komplicirano....
Za vprašanja sem na voljo, ker je res komplicirano....
Če ni toliko "partnerja" - in očitno ni! - da bi sam od sebe zrihtal vsaj lastništvo 50/50, ne razumem, kako lahko v takem partnerstvu vztrajaš.
Tvegaš, /glede na tak odnos/, da se bo ob pravi (ali celo prvi/ priložnosti odselil in po določenem času ne boš v eč mogla uveljavljati pravic iz "izvenzakonskega partnerstva" - dejanska vlaganja in odrekanja v dobro sedanje firme pa boš težko dokazovala.
Žal je /glede tvojih poprejšnjih vlaganj v propadlo firmo/ pravica v idealističnem smislu umrla že davno pred Hlapcem Jernejem.
Moj odgovor:
1. - DA - firma oz. lastniški deleži se lahko dedujejo (tako kot delnice ipd..)
2. - če umre eden od zakoncev in pred smrtjo ni spisal oporoke, se uporabi 11. člen Zakona o dedovanju (prvi dedni red), ki pravi, da:
(1) Pokojnikovo zapuščino dedujejo pred vsemi njegovi otroci in njegov zakonec.
(2) Ti dedujejo po enakih delih.
Domnevam, da moževih otrok niste posvojili, zato bi se vaš poslovni delež v podetju delil na 3 dele (1/3 vašega deleža bi dobil mož, 2/3 vašega deleža pa bi pripadli vašima otrokoma, vsakemu 1/3)
za primer vaše smrti je verjetno najbolje, da (preden do tega pride) naredite oporoko in vse zapustite svojima otrokoma - vendar bo mož tudi v tem primeru upravičen do nujnega deleža (nujni delež zakonca znaša polovico tistega deleža, do katerega bi bil upravičen v primeru uvedbe zakonitega dedovanja - torej bi vašemu možu pripadal nujni delež v višini 1/6 vašega poslovnega dedleža).
domnevam da prodaja vašega poslovnega deleža ne pride v poštev, ker bi imel vaš partner (kot že obstoječi lastnik) prednost pri nakupu deleža.
Za primer moževe smrti pa smiselno enako velja zgoraj opisana logika..
še to sem pozabil omeniti...v naslovu ste napisali "1 direktor - 2 lastnika", v besedilu pa nato pišete da je samo "partner lastnik in sta direktorja oba z možem " - to je nekoliko nejasno, skratka...
odgovor ki sem ga napisal zgoraj velja, če sta oba z partnerjem lastnika.
v kolikor pa je lastnik samo mož, se podjetje kljub temu lahko šteje v skupno premoženje zakoncev:
(1) Zakonska zveza je z zakonom urejena življenjska skupnost moža in žene.
12. člen
(1) Dalj časa trajajoča življenjska skupnost moškega in ženske, ki nista sklenila zakonske zveze, ima zanju enake pravne posledice po tem zakonu, kot če bi sklenila zakonsko zvezo, če ni bilo razlogov, zaradi katerih bi bila zakonska zveza med njima neveljavna; na drugih področjih pa ima taka skupnost pravne posledice, če zakon tako določa.
6. Premoženjska razmerja med zakonci
51. člen
(1) Premoženje, ki ga ima zakonec ob sklenitvi zakonske zveze, ostane njegova last in z njim samostojno razpolaga.
(2) Premoženje, ki ga zakonca pridobita z delom v času trajanja zakonske zveze, je njuno skupno premoženje.
81. člen
Zakonec, ki nima sredstev za življenje in brez svoje krivde ni zaposlen, ima pravico od drugega zakonca zahtevati preživnino.