Zanima me, kako postopate v primerih, ko je vozilo, ki se glasi na firmo, rabljeno in staro več kot 8 let in je bilo kupljeno za 250.000 SIT. Če prav razumem, je osnova za amortizacijo 0 (nič) in prav tako za boniteto, ker če je prvi lastnik imel vozilo v lasti 8 let, je s tem že dejansko "pokuril" vso osnovo in je s tem, ko ga je prodal nad knjigovodsko vrednostjo, zaslužil. Imam prav?
Pa lep dan še naprej!
klemen
boniteta pri rabljenih vozilih
Moderator: Mirko Zbačnik
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal klemen</i>
<br />Zanima me, kako postopate v primerih, ko je vozilo, ki se glasi na firmo, rabljeno in staro več kot 8 let in je bilo kupljeno za 250.000 SIT. Če prav razumem, je osnova za amortizacijo 0 (nič) in prav tako za boniteto, ker če je prvi lastnik imel vozilo v lasti 8 let, je s tem že dejansko "pokuril" vso osnovo in je s tem, ko ga je prodal nad knjigovodsko vrednostjo, zaslužil. Imam prav?
Pa lep dan še naprej!
klemen
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Ne vem, če razmišljaš pravilno. V 2.odstavku 30.člena Zakona o dohodnini preberi vse o tej boniteti. Mislim, da je tu irelevantno, koliko je avto star, oz. koliko časa ga je imel prvi latnik. Pomembno je, koliko časa je podjetje lastnik vozila.
Lp,
Diana
<br />Zanima me, kako postopate v primerih, ko je vozilo, ki se glasi na firmo, rabljeno in staro več kot 8 let in je bilo kupljeno za 250.000 SIT. Če prav razumem, je osnova za amortizacijo 0 (nič) in prav tako za boniteto, ker če je prvi lastnik imel vozilo v lasti 8 let, je s tem že dejansko "pokuril" vso osnovo in je s tem, ko ga je prodal nad knjigovodsko vrednostjo, zaslužil. Imam prav?
Pa lep dan še naprej!
klemen
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Ne vem, če razmišljaš pravilno. V 2.odstavku 30.člena Zakona o dohodnini preberi vse o tej boniteti. Mislim, da je tu irelevantno, koliko je avto star, oz. koliko časa ga je imel prvi latnik. Pomembno je, koliko časa je podjetje lastnik vozila.
Lp,
Diana
Ja za osebni avto je nabavna vrednost skupaj z DDV, ker se DDV ne odbija. Mene pa bolj zanima, kaj v primeru, če podjetje vzame avto na leasing - torej tudi v tem primeru plačuje delavec boniteto za uporabo sl. vozila tudi v privatne namene - in torej ni lastnik, potem pa avto odkupi. Jaz uporabljam nabavno vrednost avtomobila in sem jo ustrezno znižala za prva 3 leta in ne nabavno vrednost, po kateri smo avto odkupili ??!!:)