Pozdravljeni!
Imam namen odpreti popoldanski sp. Ukvarjal bi se s preprodajo raznoraznih zbirateljskih predmetov, ki bi jih na ebayu kupil iz tujine in tudi prodal nazaj v tujino. Šlo bi za nakupe od fizičnih oseb in tudi prodajal bi fizičnim osebam.
Rad bi bil normiranec in ne zavezanec za DDV. Zanima me če je to pri spletni prodaji v tujino sploh mogoče da nisem i zavezanec za DDV. Plačila bi potekala preko paypala.
Kako bi v tem primeru beležil promet na podlagi katerega bi bil obdavčen?
Kako lahko preko prodaje na ebayu in ebayu podobnih strani izdaš račun?
Res bi vas prosil za odgovore, ker sem bil že večkrat na FURSU, a mi niso vedeli svetovati oziroma še me dodatno zmedli.
Hvala in lep pozdrav
Popoldanski sp. Spletna prodaja
Moderator: Mirko Zbačnik
Re: Popoldanski sp. Spletna prodaja
zanimiv primer.
na vašem mestu bi raziskal možnost vnosa blaga iz tretjih držav v carinsko skladišče za namene izvoza - s tem se boste izognili plačilu uvoznih dajatev, vključno z DDV. Prodali boste blago brez obračunanega DDV.
če boste pa blago prodali na območju EU, boste morali najprej blago uvoziti v EU (t.j. verjetno v SLO) in plačati uvozne dajatve+DDV, nato pa izdati račun kupcem (fizičnim osebam) iz EU brez obračunanega DDV dokler ne dosežete 50t€ prometa v 12 mesecih.
ne pozabite FURSu priglasiti vaš paypal račun v 8. dneh po aktivaciji - sicer boste v davčnem prekršku.
na vašem mestu bi raziskal možnost vnosa blaga iz tretjih držav v carinsko skladišče za namene izvoza - s tem se boste izognili plačilu uvoznih dajatev, vključno z DDV. Prodali boste blago brez obračunanega DDV.
če boste pa blago prodali na območju EU, boste morali najprej blago uvoziti v EU (t.j. verjetno v SLO) in plačati uvozne dajatve+DDV, nato pa izdati račun kupcem (fizičnim osebam) iz EU brez obračunanega DDV dokler ne dosežete 50t€ prometa v 12 mesecih.
ne pozabite FURSu priglasiti vaš paypal račun v 8. dneh po aktivaciji - sicer boste v davčnem prekršku.
Dobite lahko Hiter, Poceni, Kvalieten nasvet. Katerega boste izbrali?
Hvala vam za odgovor. Bom raziskal tudi to opcijo. Važno mi je samo to, da mi ni treba zaračunavati DDV fizičnim osebam v EU, ker drugače se mi res ne bi splačalo prodajati, ker bi bil preveč nekonkurenčen.
Kako pa je z izdajo računov preko EBAYA ?
Kako pa je z izdajo računov preko EBAYA ?
racun mora biti izdan iz sistema, ki onemogoca naknadno spreminjanje vsebine ter vsebuje vse elemente, ki jih zahteva slovenska davcna zakonodaja. ce ebay sys to omogoca, je ok. paziti je treba tudi na fiskalizacijo-tega pa najbrz ebay ne omogoca.
Dobite lahko Hiter, Poceni, Kvalieten nasvet. Katerega boste izbrali?
kupil iz tujine
če to pomeni EU , lahko brez DDV samo do 10 jurjev letno.
če to pomeni EU , lahko brez DDV samo do 10 jurjev letno.
Kupoval bom iz EU in tudi izven EU, vendar večino iz EU. 10 000€ nakupov zagotovo ne bom presegel.
Torej, če prav razumem z normiranim popoldanskih sp, brez da bi bil DDV zavezanec lahko normalno prodajam fizičnim osebam in kupim do 10 000€ letno iz EU?
Še zdaj pa nisem našel pravega odgovora, kako izdajati račune, če prodajaš preko spletnih strani kot je EBAY, AMAZON, bolha itd. Ebay sicer beleži vse, kdaj si prodal, kaj si prodal in za kolikšno vrednost, dokazilo pa je tudi invoice ki ga izstaviš za plačilo preko paypala. Upam da to zadostuje, drugače ne vem kako bom reševal ta problem.
Še enkrat hvala obema za pomoč
Torej, če prav razumem z normiranim popoldanskih sp, brez da bi bil DDV zavezanec lahko normalno prodajam fizičnim osebam in kupim do 10 000€ letno iz EU?
Še zdaj pa nisem našel pravega odgovora, kako izdajati račune, če prodajaš preko spletnih strani kot je EBAY, AMAZON, bolha itd. Ebay sicer beleži vse, kdaj si prodal, kaj si prodal in za kolikšno vrednost, dokazilo pa je tudi invoice ki ga izstaviš za plačilo preko paypala. Upam da to zadostuje, drugače ne vem kako bom reševal ta problem.
Še enkrat hvala obema za pomoč
lahko normalno prodajam fizičnim osebam
Tega ne vem - kolikor sem prebirala, je tudi nekaj posebnosti glede prodaje po pošti/na daleč, kar menda posamezne države različno rešujejo..
Tega ne vem - kolikor sem prebirala, je tudi nekaj posebnosti glede prodaje po pošti/na daleč, kar menda posamezne države različno rešujejo..
Glavno, da naša zakonodaja to dopušča, da mi ni treba biti DDV zavezanec. Ker to se ne gre za neko množično prodajo, kjer bi poslal več tisoč pošiljk letno. V bistvu se to gre bolj za hobi prodajo, ker sem tudi sam zbiratelj in se velikokrat zgodi, da kupim večjo količino predmetov (nižja cena) od katerih jih rabim samo četrtino, ostalo pa bi prodajal. Računam na kakih 5000€ plusa letno. Ne želim pa se lotiti te zadeve na črno, ker sem tip človeka, ki rad funkcionira v skladu z zakonom. Nisem pa si mislil, da je to vse skupaj tako komplicirano, ker se gre zgolj za preprodajo rabljenih predmetov v zelo malih količinah.