Levo // Desno ?

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Jan Š.
Novinec
Novinec

Levo // Desno ?

Odgovor Napisal/-a Jan Š. »

Pozdravljeni,

v zadnjem času se učim računovodstva. Učim se ga izključno z namenom, da bi svojemu s.p.-ju, ki se ukvarja z gostinsko dejavnostjo sam vodil knjige. Gre namreč za gostinski obrat, ki posluje zgolj gotovinsko, in ima na letni ravni cca. 600 knjižb.

Vprašanje 1: Nikakor ne morem doumeti, kdaj nekaj knjižim levo, kdaj pa desno. Obstaja morda kakšna preprosta, kmečka razlaga - logika, ki bi mi pomagala stvari postaviti na pravilno stran knjižbe?

Vprašanje 2: Ukvarjamo se z gostinstvom. Kje bi lahko našel čim boljše - ter obširnejše teme, ki se tičejo računovodstva v gostinstvu?
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Levo // Desno ?

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Da imate letno samo cca 600 knjižb vam ne verjamem, razen če imate enostavno knjigovodstvo

Vprašanje 1: v levo=debet (aktiva); desno=kredit (pasiva); Debetni konti so premoženje, kreditni konti so obveznosti do premoženja.

Vprašanje 2: posebna obravnava gostinstva ne obstaja, kar se tiče mene.
novica
Nadračunovodja
Nadračunovodja

Odgovor Napisal/-a novica »

Tole vprašanje me je spomnilo na (pra)staro računovodsko:

Glavni računovodja je vsako jutro sedel za mizo, jo odklenil, iz predala potegnil listek, ga pogledal in dal nazaj.
Ko je (končno!) le šel v penzijo, so sodelavci odprli predal in prebrali na listku: " V breme je pri oknu" //okno je bilo na njegovi levi//
lelika
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lelika »

Ej!
To sem jaz tudi slišala in takrat, ko sem razumela samo v breme in v dobro- pa sem zmagala- bog ne daj da je kdo omenil debet-kredit, sem bla že tam ko ni muh..pa morala razmislit, da se ne zmotim.

A sem to priznala in me je s tem potolažila ena predavateljica, sicer revizorka.
Pa se več nisem mantrala z debet- kredit, se je potem samo vsedlo kar zraven bremena in bobra. ;-)

Ta mi je pa ostala res najboljša računovodska vseh časov ;-)
lelika
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a lelika »

Pa po dolgem času sem na portalu in prvo mi je to padlo v oči levo-desno...
sem se pa zopet od srca nasmejala
hvala
Odgovori