Davčno rezidentstvo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Rezident
Novinec
Novinec

Davčno rezidentstvo

Odgovor Napisal/-a Rezident »

Lep pozdrav,

potrebujem nasvet. Oktobra 2016 sem se zaposlil v tujini in v Sloveniji odjavil stalno bivališče in zavarovanja, da ne bi ostal davčni rezident Slovenije in še tu plačeval dohodnine. Prijavljeno imam le začasno bivališče. Pred kratkim sem pridobil tudi vsa ustrezna dokazila, da sem v tujini zaposlen in v Sloveniji nimam nobenih osebnih in poslovnih interesov. Na FURS pa nisem še ničesar pošiljal in še nisem sprožil postopka ugotavljanja davčnega rezidentstva.

V Sloveniji sem se pred leti vpisal na študij, ki pa ga žal še nisem dokončal. Letos pa sem se odločil, da bi poskušal opraviti še 2 izpita in diplomo, ki mi še manjkata (statusa študenta nimam več, izpite bom plačeval). Problem pa je v tem, ker se bojim, da me bojo na podlagi tega določili za davčnega rezidenta Slovenije. Ali kdo ve, ali je to zadosten pogoj, da me upoštevajo kot davčnega rezidenta Slovenije.

Hvala za odgovore
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Davčno rezidentstvo

Odgovor Napisal/-a slovan »

Sama odjava stalnega bivališča se ni zadosten pogoj za opredelitev davčnega rezidentstva. Da ne boste rezident RS Slovenije vam mora za to davčni organ izdati odločbo. Glede na vaše podatke boste za leto 2016 še vedno rezident Slovenije in boste morali dohodke, ki ste jih dosegli v tujini prijaviti tudi v Sloveniji. V odvisnosti od sklenjene mednarodne pogodbe o izogibanju dvojnega obdavčevanja pa boste lahko pri dohodnini upoštevali davke plačane v tujini.

Po novem presoja davčni organ status rezidentstva (za davčne namene) le po določbah slovenske zakonodaje, konkretno po določbah Zakona o dohodnini (na podlagi vloge, ki jo je dolžna fizična oseba predložiti davčnemu organu, le-ta pa izda odločbo. Vlogi lahko priložite vprašalnik: Ureditev rezidentskega statusa – odhod iz Slovenije). Ta v svojem 6. členu določa pogoje, kdo je rezident v Sloveniji. Posameznik se šteje za rezidenta Slovenije (copy le tisti del člena, ki se nanaša na fizične osebe, ki imajo zaposlitev pri tujem delodajalcu v tujini, ne pri vladnih institucijah itd…):
6. člen
(rezident)
Zavezanec je rezident Slovenije v kateremkoli času v davčnem letu, če v tem času izpolnjuje katerega od naslednjih pogojev:
1.ima uradno prijavljeno stalno prebivališče v Sloveniji;
…………
5.ima svoje običajno bivališče ali središče svojih osebnih in ekonomskih interesov v Sloveniji, ali
6.je v kateremkoli času v davčnem letu prisoten v Sloveniji skupno več kot 183 dni.

Povezava na vprašalnik:
http://www.fu.gov.si/fileadmin/Internet ... venije.pdf

Iz pogojev iz Zdoh ne vidim nobenega razloga, da vam zaradi nadaljevanja študija, davčni organ ne bi priznal statusa davčnega rezidentstva/nerezidentstva oziroma vam ne izdal odločbe. Sicer pa se lahko pred oddajo vloge pozanimate na FURS.

lp
Odgovori