Izguba preteklega leta

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
capa1
Računovodja
Računovodja

Izguba preteklega leta

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Pozdravljeni, zanima me: ali moram letos nujno pokrivati izgubo iz prejšnjega leta, ker imam letos dobiček.
Sem s.p. z malim dobičkom, ki mi ga splošna olajšava dejansko izniči. Torej letos ne potrebujem zmanjšanja dobička, ker tako in tako ne bom plačala davka.
Nekje sem zasledila, da lahko pokrivam z izgubo v roku 5 let. Ali si izgubo lahko prenesem za naslednja leta, ali pa je nujno pokrivanje sprotnega dobička?
Hvala...
LP
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Izguba preteklega leta

Odgovor Napisal/-a slovan »

Nekaj začetnega predznanja vam bi kar koristilo.
Pri opravljanju dejavnosti in obliki s.p.-ja ne poznamo izgube ali dobička temveč podjetnikov dohodek in negativni poslovni izid. Negativni poslovni izid se zmanjšuje s podjetnikovim dohodkom. To pomeni, da ne gre za pokrivanje izgube, saj za podjetnika ne velja zakon o gospodarskih družbah.

Drugo pa je pojem davčne izgube, ki ste jo ugotovili v davčnem obračunu preteklih let oziroma v tekočem letu (izpolnili ste prilogo 6 pri davčnem obračunu dejavnosti). Le-to lahko pokrivate v naslednjih davčnih obdobjih, z zmanjšanjem davčne osnove, in ni rokovno omejena.

60. člen Zakon o dohodnini:
(izguba)
(1) Če je davčna osnova negativna, zavezanec izkaže izgubo.
(2) Izgubo lahko zavezanec pokriva z zmanjšanjem davčne osnove od dohodka iz dejavnosti v naslednjih letih. Pravica po tem odstavku ne preneha s prehodom na ugotavljanje davčne osnove v skladu s tretjim, četrtim, šestim in sedmim odstavkom 48. člena tega zakona.
(3) Pokrivanje izgube po drugem odstavku tega člena se prizna največ v višini 50 % davčne osnove od dohodka iz dejavnosti.
(4) Pri zmanjšanju davčne osnove od dohodka iz dejavnosti na račun izgub iz preteklih let se davčna osnova od dohodka iz dejavnosti najprej zmanjša za izgubo starejšega datuma.
...........
..........
In ker v davčnem obračunu za leto 2016 nimate davčne osnove, le-te ne morete zmanjšati za pokrivanje davčne izgube iz preteklih let.
lp
capa1
Računovodja
Računovodja

Re: Izguba preteklega leta

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Res je, Slovan, da sem se napačno izražala - pogovorno pri nas še vedno uporabljamo izraz dobiček...pa če je to za družbe ali s.p.. Seveda pa to NI PRAV- ker berejo mladi računovodje in bi se mogla temu tudi pravilno izražat. Se bom poboljšala ;).

Ja pri s.p. ugotavljamo podjetnikov poslovni izid, kakor ste pa sami prav ugotovili, sem mislila na davčno izgubo (priloga 6).
Sem že izpolnila in pustila to davčno izgubo za naslednja leta, ko bo pa tak dobiček (vsaj upam), da ga bo po vseh olajšavah ostalo toliko, ga bom lahko pokrivala s to davčno izgubo iz preteklih let.

Lep dan.
LP
Odgovori