Sem s.p. (dopolnilna dej.) in zaposlen v lastnem d.o.o. kot direktor. V letu 2003 sem kot s.p. (takrat je to bila še osnovna-edina dejavnost) kupil OS (poslovni prostor) od fizične osebe (brez plačila DDV), za kar je bila za 2003 uveljavljena 40% invest. olajšava in do danes obračunana amortizacija.
Ne vem, ali je smiselno vzporedno poslovati na 2 koncih (s.p. in d.o.o., oba DDV zavezanca) - višji fiksni stroški, preglednost poslovanja..., zato me zanima, kakšna je najmanj (finančno) boleča varianta prenosa poslovanja iz s.p. na d.o.o. (oz. prekinitev poslovanja s.p.), tudi prenos OS - najvišja vrednost je ravno poslovnega prostora, ostalih OS je malo - gre za storitveno dejavnost.
Opcija bi bila verjetno tudi prenos OS iz s.p. na mene kot fizično osebo, ob ukinitvi statusa s.p..
Lahko bi z zmanjšanjem prometa preko s.p. v določenem času letni promet spravil pod 5 mio in tako izstopil pred ukinitvijo s.p. iz sistema DDV (nisem prostovoljni zavezanec za DDV).
Malo sem zapletel zadevo, a upam, da je jasna.
Kaj svetujete?
Hvala.
Prenos OS iz s.p. na d.o.o. oz. prekinitev s.p.
Moderator: Mirko Zbačnik
V vsakem primeru vidim največji problem v 40% olajšavi. Če zaprete s.p. morate obračunati neizkoriščeno 40%olajšavo in neizkoriščen del vam predstavlja del osnove za obračun davka iz dejavnosti. Če ne zaprete s.p. jo morate spet poračunati v treh letih (nabava drugih osnovnih sredtev) Če prenesete neprpemičnino na fizično osebo morate poračunati neizkoriščeno olajšavo na s.p., obračunati z DDV..
Jaz bi naredila takole:
1.)s.p. ne bi zaprla
2.)s.p. bi iz celodnevne dejavnosti spremenila v dopolnilno (popoldansko dejavnsot) zaradi prispevkov
3.)obračunavala iz s.p. na d.o.o. najemnino - minimalno (lahko jo določite sami)
4.)obešala še vse stroške, ki so po zakonu mogoči na s.p.(saj ste nosilec dejavnosti)
5.)zapirala 40% olajšavo z izgubo v poslovnem letu (na s.p.)
6.)ko izčrpam olajšavo si preračunam koliko še moram imeti izgube, da pokrijem prodajo nepremičnine na d.o.o.
Tudi sama imam s.p. in d.n.o. in povem vam da konec poslovnega leta kar pošteno balansiram, da ne plačujem davka od dobička oziroma davka iz dejavnosti.
Ali ima še kdo kaj druga v obdelavi
LP
Bojči
Jaz bi naredila takole:
1.)s.p. ne bi zaprla
2.)s.p. bi iz celodnevne dejavnosti spremenila v dopolnilno (popoldansko dejavnsot) zaradi prispevkov
3.)obračunavala iz s.p. na d.o.o. najemnino - minimalno (lahko jo določite sami)
4.)obešala še vse stroške, ki so po zakonu mogoči na s.p.(saj ste nosilec dejavnosti)
5.)zapirala 40% olajšavo z izgubo v poslovnem letu (na s.p.)
6.)ko izčrpam olajšavo si preračunam koliko še moram imeti izgube, da pokrijem prodajo nepremičnine na d.o.o.
Tudi sama imam s.p. in d.n.o. in povem vam da konec poslovnega leta kar pošteno balansiram, da ne plačujem davka od dobička oziroma davka iz dejavnosti.
Ali ima še kdo kaj druga v obdelavi
LP
Bojči
Glede 40% olajšave za nabavo OS, ne vem, kaj je tu potrebno poračunavati, razen da se v obdobju (3let?) ne sme odtujiti. Poračunavati se mora inv. olajšava(10%) v obdobju naslednjih 5-tih let, ki pa je v tem primeru ni, če sem dobro razumela. Ja, malo bo treba še počakati, potem je pa res najbolje, da eno obliko zaprete,
saj ste povezane osebe in problem transfernih cen je vse bolj občutljiv.LP
saj ste povezane osebe in problem transfernih cen je vse bolj občutljiv.LP