podjemna pogodba v penziji

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
lenka
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

podjemna pogodba v penziji

Odgovor Napisal/-a lenka »

Kakšne so omejitve, če upokojenec dela na podlagi podjemne pogodbe?
Ali so omejene ure, zneski na mesec?
Hvala in lep pozdrav, Alenka
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Ni omejitev, vendar vsako izplačilo niža pokojnino. Vprašajte na ZPIZ za natančnejše podatke.
Mirjana
PZ
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a PZ »

Poglejte 183. člen Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju. Izplačilo do 50% minimalne plače ne znižuje pokojnine.
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Kot je povedala že Mirjana, 183 člen zakona o PIZ določa omejitve (glejte ur. l. 26/03 - prečiščeno besedilo). Meni pa še nekaj ni jasno in prosim za pomoč:

1. Ali se za dovoljeni znesek izplačila po pogodbi vzame bruto minimalna plača (117.500) ali to pomeni, da mora biti bruto znesek podjemne pogodbe manjši od 55% te plače, da ne zmanjšanje pokojnine? Oz. drugače rečeno, ali je 64.625 SIT dovoljeno dobiti neto in ta znesek obrutiš?

2. Za katera dela sploh lahko skleneš podjemno pogodbo z upokojence, glede na omejitve po zakonu o delovnih razmerjih?

Prosim za vaša mnenja in že vnaprej hvala! LP Alena
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Ne, nobenih zaslug si ne bom jemala, ki niso moje - jaz sem trdila, da vsako izplačilo znižuje pokojnino, PZ pa trdi da izplačilo do 50% min. plače ne znižuje pokojnine.
Mirjana
kaltrzic
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a kaltrzic »

Ups, čorava ženska sem, falila sem vrstico. Sicer pa se upošteva 55 % minimalne plače, do te se ne odbija. Samo ne vem, kot že rečeno, ali gledaš bruto ali neto. Bom vprašala v petek na ZPIZ!
mincek
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a mincek »

Ali je podobno - mislim glede znižanja penzije - tudi v primeru, če ima upokojenec s.p. kot dopolnilno dejavnost??

Mincek
Odgovori