DDV- RAČUN NA FIZIČNO OSEBO IZ EU- storitve

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
zala81
Novinec
Novinec

DDV- RAČUN NA FIZIČNO OSEBO IZ EU- storitve

Odgovor Napisal/-a zala81 »

Pozdrav,

Prebrskala sem forum, ampak nisem našla odgovora na moj problem. Sem zasebnik, ki opravlja storitve, sedež v SLO in nisem DDV zavezanec. Storitev bom opravila kupcu (fizični osebi iz EU), ali moram od FURS-a pridobiti ID za DDV in ali moram DDV zaračunati? Glede pravnih oseb iz EU, mi je jasno, da če so davčni zavezanci, moram na računu napisati svojo ID za DDV številko in se davčno breme prevali na tujca- firmo iz EU- obrnjeno davčno breme. Za fizične osebe pa sem v dvomih?

Hvala za odgovor, LP,
Z.
roginc
Začetnik
Začetnik

Re: DDV- RAČUN NA FIZIČNO OSEBO IZ EU- storitve

Odgovor Napisal/-a roginc »

Kakor vem ni ne rabiš razen če v tisti državi presežeš znesek, kakor je pri nas 50 000€ v 12 mesecih.
zala81
Novinec
Novinec

Re: DDV- RAČUN NA FIZIČNO OSEBO IZ EU- storitve

Odgovor Napisal/-a zala81 »

Hvala za odgovor.
Dobila sem klic iz FURs-a, pa kar tukaj napišem, če bo imel še kdo enako dilemo.
Skratka, fizični osebi, ki je končni potrošnik (iz EU), se DDV-ja ne obračuna, razen če v zadnjih 12 mesecih presežeš mejo 50.000,00 EUR. Potem seveda postaneš DDv zavezanec in normalno obračunaš DDV. Če bi šlo pa za račun na pravno osebo (iz EU), potem se davčno breme prevali na tujo pr. osebo, DDV-ja se ne obračuna- obrnjena davčna obeznost.

LP,
Z.
Odgovori