Pozdravljeni. Nisem računovodja in prosim za mnenja glede sledečega.
Kakšna bi bila pravilna otvoritvena bilanca v "praznem stečaju", to je stečaju, kjer ni nobenega premoženja in se preizkus terjatev ne opravi. Ker se preizkus terjatev ne opravi, se dolgovi do upnikov ne izkažejo. Edino premoženje predstavlja terjatev (do sodišča) za vplačilo predujma za začetne stroške stečajnega postopka (cca 2.000 EUR). To se prikaže na aktivni strani med terjatvami. Vprašanje pa je, kaj prikazati na pasivni strani? Nekateri upravitelji prikažejo obveznosti za stroške postopa oziroma obveznost za vračilo predujma. Po mojem to ni pravilno, ker na prvi dan stečajnega postopka obveznosti za stroške postopka še niso nastale. Tudi obveznost za vračilo predujma še ni nastala, saj takrat predujem še sploh ni bil nakazan.
Zanima me, ali predujem, ki ga nakaže sodišče, predstavlja prihodek ali le prejemek? Predujem je namreč treba vrniti v proračun, vendar le, če obstaja stečajna masa, ki se unovči, in je torej predujem mogoče vrniti.
Po mojem mnenju, se za prvi dan stečajnega postopka pri praznem stečaju knjiži terjatev za vplačilo predujma in prihodek v isti višini. Ker obveznosti za stroške postopka in s tem odhodkov na prvi dan stečaja še ni, je na ta dan izkazan dobiček (v višini predujma). Dobiček se skladno s SRS 39 izkaže kot obveznost do lastnikov. To je sicer malo čudno, da je v stečaju izkazana obveznost do lastnikov, ampak jaz druge prepričljive razlage ne vidim??
Prosim za mnenja!
otvoritvena bilanca v stečaju
Moderator: Mirko Zbačnik