Porodniska in stari dopust

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
SabinaRoposa
Novinec
Novinec

Porodniska in stari dopust

Odgovor Napisal/-a SabinaRoposa »

Pozdravljeni.
Imam vprasanje. Aprila 2016 sem sla na bolnisko. Z bolniske direkt na porodnisko. Porodniska mi potece 5.8.2017. Imela sem 1 dan dopusta iz leta 2015. Le ta mi propade. Imela sem potem 25 dni dopusta iz leta 2016. Le tega so mi 10 dni vzeli. Pravijo da po zakonu ker naj bi ga lahko koristila ker sem delala do aprila. Ostalih 15 dni lahko porabim do 31.12.2017. Je to res da mi 10 dni lahko vzamejo ali ne?
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Porodniska in stari dopust

Odgovor Napisal/-a slovan »

Najprej zakonska podlaga v Zakonu o delovnih razmerjih:
162. člen
(izraba letnega dopusta)
(1) Letni dopust je mogoče izrabiti v več delih, s tem, da mora en del trajati najmanj dva tedna.
(2) Delodajalec lahko zahteva od delavca, da planira izrabo najmanj dveh tednov letnega dopusta za tekoče koledarsko leto.

(3) Delodajalec je dolžan delavcu zagotoviti izrabo letnega dopusta v tekočem koledarskem letu, delavec pa je dolžan do konca tekočega koledarskega leta izrabiti najmanj dva tedna, preostanek letnega dopusta pa v dogovoru z delodajalcem do 30. junija naslednjega leta.

(4) Delavec ima pravico izrabiti ves letni dopust, ki ni bil izrabljen v tekočem koledarskem letu oziroma do 30. junija naslednjega leta zaradi odsotnosti zaradi bolezni ali poškodbe, porodniškega dopusta ali dopusta za nego in varstvo otroka, do 31. decembra naslednjega leta.

(5) Delavec, ki dela v tujini, lahko v celoti izrabi letni dopust do konca naslednjega koledarskega leta, če je tako določeno s kolektivno pogodbo, ki zavezuje delodajalca.
(6) Delavec, ki ima v prvem letu zaposlitve pravico do izrabe sorazmernega dela letnega dopusta, pridobi pravico do izrabe letnega dopusta za naslednje koledarsko leto ob začetku naslednjega koledarskega leta.

3. odstavek tega zakona določa, da je delavec dolžan izkoristiti v tekočem letu vsaj dva tedna; preostanek pa do 30.06. naslednjega leta. To v bistvu pomeni, da kolikor delavec ni koristil dopusta v trajanju dveh tednov, mu ta del dopusta propade in lahko koristi samo razliko, ki mu je še ostala. Nadalje je mogoče ta del člena razumeti, da le-ta velja na splošno za vse zaposlene. Izjema od tega splošnega pravila pa je povzeta v 4. odstavku.

4. odstavek določa način izrabe dopusta in prenos le-tega v naslednje leto. Kolikor delavec ni izrabil dopust v tekočem letu (2016) oziroma do 30.06. v naslednjem letu (2017) sme tega izrabiti do konca leta (2017) če je bil kadarkoli v tem obdobju odsoten zaradi bolezni (vi od aprila 2016 do avgusta 2016 - upam, da sem pravilno razumela vašo odsotnost); porodniškega dopusta (avgust 2016 do avgust 2017). Torej pri izrabi dopusta v tekočem letu (2016 pred nastopom bolniške) v zakonu ni zapisan noben pogoj, kot npr.: da bi ga moral izkoristiti vsaj dva tedna, ampak da se prenese ves dopust, ki ni bil izrabljen.
Tako jaz razumem zakon!

lp
SabinaRoposa
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a SabinaRoposa »

Hvala za odgovor. Tako tudi jaz razumem ta zakon. In vsi ostali. Samo moj delodajalec ne. Trdi da mi ima pravico vzeti 10 dni. Klicala sem celo na ispektorat kjer mi je sicer zelo neprepricljivo rekla da bi dopusta ne sme vzeti. Delodajalec se vedno vztraja da pa lahko. Na koncu je rekel naj vlozim zahtevek in bodo moj primer preucili. Jer pa je bil na sestanku in me je na hitro odpikal nisem uspela vprasati kaksen zahtevek in kje to dobim
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

Zahtevek: verjetno imate v okviru podjetja kakšne obrazce, kolikor pa ne, pa je to pisni zahtevek, da vam pripada dopust brez da vam odvzame dva tedna in da se vam omogoči koriščenje v celoti do konca leta. Gre za pritožbo na njihovo stališče. Na podlagi te vaše pisne pritožbe morajo odgovoriti ter navesti svojo tolmačenje zakonodaje.
Pisni zahtevek lahko pošljete tudi v vednost inšpektoratu......; morda tudi odgovor delodajalca.

lp
Odgovori