Pomoč pri računih

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
freekshot
Novinec
Novinec

Pomoč pri računih

Odgovor Napisal/-a freekshot »

Živjo,
Prosim za pomoč pri izračunu plače oz. Računu glede na dogovor;

Z delodajalcem sem dogovorjen da imam 900€ čistega dobička. Stroške s.p., akont. Doh., dohodnino, davek mi krije on. Jaz moram dobiti ven 900€.

SEM NORMIRANEC
Primer za April;
900€ neto zaslužek
355,36€ prispevki s.p.
40€ akont. Doh.
66,60€ kilometrina
SKUPAJ izdan račun v enkratnem znesku:1,361.96€

Zdaj pa me zanima kako se obračunava davek ki mi ga država vzame na koncu. Kot normiranec je to 4%. Ampak od česa? Od 900€? Ali od 1411,96€?

Razumem da ima normiranec 80% priznanih stroškov, od ostalih 20% pa ima 20% davek. Kako je potem z dohodnino?
Na koncu leta imam izdanih računov za 10.000€. 4% od tega je 400€ akont. dohodnine. Kaj, ostalih 9600€ je pa moj dobiček, nikome ništa (no pa če odštejem še prispevke pride 5,735.68€ čistega).

Hvala za obrazložitev
freekshot
Novinec
Novinec

Re: Pomoč pri računih

Odgovor Napisal/-a freekshot »

Kaj res noben ne ve kako to gre :?: :cry:
lelika
Računovodja
Računovodja

Re: Pomoč pri računih

Odgovor Napisal/-a lelika »

Pozdravljen,

Če ste s.p., potem nimate delodajalca. Ker niste zaposlena oseba, temveč samostojni podjetnik. Saj če opravljate delo izključno za njega, v njegovih prostorih, po njegovih navodilih in določeno število ur, potem bi morali biti pri njem zaposleni- saj to so znaki delovnega razmerja!

Če pa temu ni tako ter opravljate storitve za verjetno svojega naročnika.
Tako svojemu naročniku izstavite račun za opravljene storitve v določenem obračunskem obdobju, obdavčeni ste pa tako kot navajate od izdanih računov, torej od svojih prihodkov.
Akontacije dohodnine sedaj plačujete pa po napovedanih prihodkih, ki ste jih napovedali na e-vem točki.
Morebitna razlika- doplačilo ali vračilo, se bo pa ugotovilo z oddajo davčnega obračuna za leto 2017, torej 31.03.2018.

lp
Odgovori