ŠE ENKTAR MOBITELOVA BONITETA
Moderator: Mirko Zbačnik
Minček, z vašim izbruhom se stinjam globoko. Najbrž še bivši udbovci bruhajo v svojih grobovih. Ali se nas bo res spoštovalo šele, ko bomo vsi prenesli svoje fičnike na nizozemske Antile?
Torej čisto praktično glede bonitet. Če je b. 3.000 sit, to najbrž pomeni, da je to po izračunu države že zadosten oz. natanko tolikšen oz. prav tisti znesek, ki predstavlja privat pogovore in ni davčno priznan, niti njegov DDV. Torej ni treba še naknadno ugotavljati, koliko je privat pogovorov, ker je že država ugotovila, da jih je vedno in povsod za 3.000 sit in pika. Ali je tako?
Torej čisto praktično glede bonitet. Če je b. 3.000 sit, to najbrž pomeni, da je to po izračunu države že zadosten oz. natanko tolikšen oz. prav tisti znesek, ki predstavlja privat pogovore in ni davčno priznan, niti njegov DDV. Torej ni treba še naknadno ugotavljati, koliko je privat pogovorov, ker je že država ugotovila, da jih je vedno in povsod za 3.000 sit in pika. Ali je tako?
Vidim, da je glede mobitelov res vse v megli. Moje mnenje je, da je osnova za obračunavanje bonitete za uporabo mobitela, sklenjeno naročniško razmerje, se pravi GSM številka in uporaba GSM aparata ki je na naknjižen v sredstvih podjetja. Če se aparat izloči iz sredstev (amortiziran ali ga dejansko ni več - pokvarjen), potem po mojem ni več osnove za boniteto.Pri nas je samo eno naročniško razm. ostali pa imajo mobije in službene telefone, ki pa jih z letom 01.01.2005 izločimo iz sredstev. Obračunali bomo eno boniteto za eno naročnino in en gsm aparat, ki bo še v sredstvih do avg.2005 ali pa niti ne tako dolgo, saj že sedaj slabo dela.
Ostali telefoniramo na mobi kartice, ki si jih kupimo v trafiki na svoj račun.Mogoče pa dobim od države še kako kazen, ker ves čas (za službo)telefoniram na moj osebni strošek in ne na strošek firme. Zdaj pa ne bodo dobli dohodnine... kakšna zguba.
Imam občutek, da je čas za selitev iz drage domovine. Pa lep pozdrav!
:):D:D:???::???:
DAŠA
Ostali telefoniramo na mobi kartice, ki si jih kupimo v trafiki na svoj račun.Mogoče pa dobim od države še kako kazen, ker ves čas (za službo)telefoniram na moj osebni strošek in ne na strošek firme. Zdaj pa ne bodo dobli dohodnine... kakšna zguba.
Imam občutek, da je čas za selitev iz drage domovine. Pa lep pozdrav!
DAŠA
(5) Če delodajalec delojemalcu zagotovi mobilni telefon za privatne namene, se v davčno osnovo delojemalca všteva 3.000 tolarjev mesečno, za vsak začeti koledarski mesec uporabe mobilnega telefona. Plačila delojemalca v zvezi z zagotavljanjem mobilnega telefona za privatne namene ne znižujejo davčne osnove.
No tukaj moramo nekaj razlikovati! NIKJER NE PIŠE, da se privatni pogovori smatrajo kot boniteta, če čitamo dobesedno gre samo za uporabo mobilnega telefona (kot aparata), da smo ga pa uporabljali za privat namene, pa je praktično nemogoče dokazati, zakaj
1. Lahko kličemo domov ženo, otroke, starše, prijatelje..., ker nimamo prevoza z dela, ker smo dobili dobavljeno blago in lahko pridete in jo kupite, ker bom danes dalj časa v službi, ker imamo službeni sestanek...
2. kot aparat, če je služben pomeni, da smo delodajalcu načelno na razpolago 24 ur na dan in ga imamo torej doma v prostem času
no toliko o našem zakonodajalcu in tolmačih, ki so si pogovore kar namislili k temu členu
lp:twisted:
No tukaj moramo nekaj razlikovati! NIKJER NE PIŠE, da se privatni pogovori smatrajo kot boniteta, če čitamo dobesedno gre samo za uporabo mobilnega telefona (kot aparata), da smo ga pa uporabljali za privat namene, pa je praktično nemogoče dokazati, zakaj
1. Lahko kličemo domov ženo, otroke, starše, prijatelje..., ker nimamo prevoza z dela, ker smo dobili dobavljeno blago in lahko pridete in jo kupite, ker bom danes dalj časa v službi, ker imamo službeni sestanek...
2. kot aparat, če je služben pomeni, da smo delodajalcu načelno na razpolago 24 ur na dan in ga imamo torej doma v prostem času
no toliko o našem zakonodajalcu in tolmačih, ki so si pogovore kar namislili k temu členu
lp:twisted:
Kako boniteto za mobilni telefon rešujete s.p.
za zasebnika, kateri nima plače. Kako obračunavate
in kam knjižite boniteto, katere obrazce oddajate,
ali si upoštevate DDV v celoti ali upoštevate cel račun
kot strošek ali samo delno ali sploh ne dajete več
stroškov mobiltela v stroške...
Mi lahko kdo pomaga
Lep valentinov dan
za zasebnika, kateri nima plače. Kako obračunavate
in kam knjižite boniteto, katere obrazce oddajate,
ali si upoštevate DDV v celoti ali upoštevate cel račun
kot strošek ali samo delno ali sploh ne dajete več
stroškov mobiltela v stroške...