Neto plača in olajšave

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bondic
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Neto plača in olajšave

Odgovor Napisal/-a bondic »

POZDRAVLJENI!

Sem zaposlen, imam "individualno" pogodbo v kateri smo določili neto izplačilo ter povračilo stroškov prevoza in malice po kolektivni pogodbi.

Imam sina za katerega uveljavljam olajšavo pri akontaciji dohodnine.

Ali je ta olajšava moja osebna pravica?

in ali ima delodajalec pravico to olajšavo upoštevati pri izračunu pogodbenega neto izplačila?

Menim, da so mi kršene osebne pravice, vendar ne poznam konkretnega argumenta proti temu ravnanju.

Hvala za kratek odgovor!
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a stina »

Pravilno bi bilo, da imate dogovrjeno bruto plačo. Olajšava za otroka nikakor ne more biti že upoštevana v dogovorjeni neto plači.

Ena od rešitev je tudi, da olajšave ne upoštevate med letom pri plači, ampak samo pri oddaji dohodnine.
LP
sonja11
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Bohinj
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a sonja11 »

Vsekakor bi morali imeti dogovorjeno bruto plačo. V vašem primeru pa, če boste uveljavljali olajšavo, boste za podjetje manjši strošek, ker bo za dogovorjen neto potreben manjši bruto.
Če bi imeli od lani dogovorjen bruto, bi sedaj, po novi zakonodaji, prejeli nekoliko večji neto... :wink:
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bana »

Predlagam, da olajšavo za otroka koristi zakonski partner, ki ima upam določeno bruto plačo, sier pa vam delodajalec ne sme upoštevati olajšave za družinskega član, če ga niste za to pooblastili oz. mu podpisali ustrezno izjavo. V vsakem primeru pa lahko to izjavo tudi pisno prekličete.
Odgovori