"...regres nad uredbo bruto 79! .. ne vem, kaj to pomeni. Vsekakor je osnova pri plači malo čudna, saj je osnova od regresa znana in od njega je bruto regres in 5 % stopnja in taka naj bi bila tudi od plače.
Zanima me, kaj je zajeto v osnovi dohodnine od plače, kot pravite, je zmanjšana za splošno olajšavo... kateri znesek jo potem povečuje? Da bi jo povečeval regres, ali so prispvki od regresa "nad uredbo" (ne vem zakaj nad uredbo..)...
Če bolj tuhtam manj razumem.
Izplačilo regresa
Moderator: Mirko Zbačnik
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Re: Izplačilo regresa
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko

Drugih podatkov nimam kot te ki so na placilni listi. Kolikor sem razumela odgovor rac.servisa mi regres poveca dohodnino. Moje vprasanje je ali ni ravno to razlog da regres ne sme biti na isti placilni listi? Ker mi na tak nacin dejansko vpliva na mojo neto placo, ceprav ne bi smel?
Morda imate kak nasvet na koga se lahko obrnem, da pridem zadevi do dna? Zanima me predvsem ali sama ta zmanjsani dohodek dobim povrnjen pri obracunu dohodnine (ker je naceloma prevec placana) ali sem zaradi napacnega obracuna ob del dohodka?
Zanimivo mi je tudi to, da prvi del regresa, ki ga prejmemo maja(prejmemo polovico regresa), ni obracunan na isti placilni listi, decemberski del regresa pa je.
Morda imate kak nasvet na koga se lahko obrnem, da pridem zadevi do dna? Zanima me predvsem ali sama ta zmanjsani dohodek dobim povrnjen pri obracunu dohodnine (ker je naceloma prevec placana) ali sem zaradi napacnega obracuna ob del dohodka?
Zanimivo mi je tudi to, da prvi del regresa, ki ga prejmemo maja(prejmemo polovico regresa), ni obracunan na isti placilni listi, decemberski del regresa pa je.
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Imam skoraj identičen primer plače, od bruta odštejete prispevke zaposlenega ter splošno olajšavo, ter dobite osnovo za dohodnino, v vašem primeru bi to bilo 16 %.
Kot kaže, vam je servis ob izračunu dohodnine tudi ob osnovi za dohodnino od plače upošteval znesek regresa, od katerega je tudi obračunal dohodnino...... Malce sem se poigral in znesek dohodnine cca 270 se mi je pojavil pri bruto 2000. Naj vam posreduje iREK obrazec, izpis iz FURS-a. Res je, da bo poračun dohodnine, a vseeno.
Če servis pozna delovanje programa, bi moral obračunati ločeno. Naši programerji so v določenih primerih pred leti za pravilnost obračuna dohodnine na to opozarjali, a ni šlo za take razlike.
Prosim še za druga mnenja, saj se lahko tudi jaz motim (upam, da ne).
Kot kaže, vam je servis ob izračunu dohodnine tudi ob osnovi za dohodnino od plače upošteval znesek regresa, od katerega je tudi obračunal dohodnino...... Malce sem se poigral in znesek dohodnine cca 270 se mi je pojavil pri bruto 2000. Naj vam posreduje iREK obrazec, izpis iz FURS-a. Res je, da bo poračun dohodnine, a vseeno.
Če servis pozna delovanje programa, bi moral obračunati ločeno. Naši programerji so v določenih primerih pred leti za pravilnost obračuna dohodnine na to opozarjali, a ni šlo za take razlike.
Prosim še za druga mnenja, saj se lahko tudi jaz motim (upam, da ne).
Bločeni so počeni, v papirček zaviti in na plank pribiti. (Slovensko ljudko otroško izročilo)
Mirko
Mirko