Gostinec - prenos neprodanih zalog v gospodinjstvo

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
RafaelKofler
Nov član
Nov član

Gostinec - prenos neprodanih zalog v gospodinjstvo

Odgovor Napisal/-a RafaelKofler »

Pozdravljeni !

Na forumu sem prečital že toliko na to temo, da se mi že malo meša, pa še vedno ne najdem napotka kako zaključiti letni obračun:

Imam bife in sem z 31.12.2017 prenehal opravljati dejavnost. Večino zaloge trgovskega blaga sem vrnil dobaviteljem tako, da mi je ostalo na zalogi za 180,00 € trgovskega blaga po zadnjih nabavnih cenah iz novembra 2017. Ne preostane mi drugega kot da to prenesem v gospodinjstvo. Ker sem ob nakupu vrednost trgovskega blaga uveljavljal kot strošek sedaj ob prenosu v gospodinjstvo to pomeni, da moram vrniti torej je to prihodek.
Kako pa to prikažem v letnem obračunu ?

Ali razmišljam pravilno, da v obračunu v postavki 3.1 - Povečanje prihodkov zaradi transfernih cen med povezanimi osebami vnesem vrednost zaloge 180.00 € in s tem povečam prihodke za obdavčitev v bilance stanja pa vrednost teh zalog ne prikažem več oziroma je vrednost zaradi tega 0 ( nič).

Kdo mi lahko pomaga ?
RafaelKofler
Nov član
Nov član

Re: Gostinec - prenos neprodanih zalog v gospodinjstvo

Še enkrat se oglašam, ker nisem navedel da vodim evidence po enostavnem knjigovodstvu in nisem zavezanec za DDV.

Kar nekaj ogledov je že odgovora pa še ni.

Ali bi mi lahko pomagal tudi Slovan pa Mirko, itd.

Hvala !
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a slovan »

SRS 30 (copy) del ki se nanaša na enostavno knjigovostvo:
1.1. Ne glede na SRS 4 lahko podjetnik ugotavlja stroške materiala po metodi posrednega ugotavljanja porabe s popisom.
Stroški porabljenega materiala se ugotovijo tako, da se od vrednosti zalog na začetku obračunskega obdobja, povečane za vrednost nabav v obračunskem obdobju, odšteje vrednost zalog na koncu obračunskega obdobja.
Podjetnik knjiži med obračunskim obdobjem nabavno vrednost kupljenih količin materiala v ustrezni stolpec knjige prihodkov in odhodkov. Na koncu obračunskega obdobja pa uskladi znesek, izkazan v knjigi prihodkov in odhodkov, s spremembo vrednosti zalog, ugotovljeno s popisom količin in njihovim ovrednotenjem po zadnjih nabavnih cenah.

Če natančno preberete način izkazovanja porabe/nabave zalog, potem med njimi ne najdete trgovskega blaga. Ker pa je pojem zalog malo širši, ste vi med stroške prodanega blaga (verjetno materiala, ker imate bife in trgovskega blaga...) vključili nabavo med letom. Ker pa morate na koncu leta (ali pa ob zaključku poslovanja) izkazati zalogo tako kot je predpisano v SRS, je vaša zaloga predvidoma 180€ in za ta znesek zmanjšate stroške/odhodke in prikažete zalogo v bilanci stanja. Ker zapirate dejavnost se ta zaloga prenaša v gospodinjstvo in v ta namen izpolnite prilogo 14a (kjer pa bo tržna vrednost enaka davčni vrednosti).

lp
RafaelKofler
Nov član
Nov član

Slovan, najlepša hvala !!!
Odgovori