Obresti med povezanimi osebami

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Robi1
Novinec
Novinec

Obresti med povezanimi osebami

Odgovor Napisal/-a Robi1 »

Pozdravljeni,
sem v rahli dilemi glede obračuna obresti na posojila med povezanimi osebami:
Družba A in družba B sta povezani preko lastništva (ista oseba lastnik obeh)
Družba A je družbi B v obdobju 2011 do 2015 dajala posojila, znesek posojil je sedaj precej visok.
Obračun obresti med povezanimi osebami smo vsako leto naredili, žal pa družba B nima zadosti sredstev za plačila in so te obresti še vedno neplačane. Za leto 2017 premišljujem če bi obračun obresti opustili, in me zanima če menite da je obračun obvezen? :(
Družba A (posojilodajalec) nima izgub, Družba B (posojilojemalec) pa ima odprte izgube iz prejšnjih let.
Ali naj samo v davčnem obračunu pri družbi A povečam prihodke za znesek obresti? Pri družbi B pa ne knjižim stroške?
:?:
Hvala za vaša mnenja.
capa1
Računovodja
Računovodja

Re: Obresti med povezanimi osebami

Odgovor Napisal/-a capa1 »

Moje mnenje je tako, da je obračun obresti vseeno potrebno narediti - še toliko bolj ste pod drobnogledom, ker se tu govori o povezanih osebah. Upam, da imate prave obrestne mere (predpisane me povezanimi osebami) in upoštevate tiste večkratnike, ki določijo višino obresti, za katere so še davčno priznane (tanka kapitalizacija).

Da pa bi ena družba obresti upoštevala, druga pa ne, pa ne pride v poštev.

Mogoče raje razmišljajte v tej smeri, če družba B ne more poravnati, da A da kak odpis?- na tem področju pa nisem več doma :)

Lp
LP
Odgovori