Delniške opcije

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
snake
Novinec
Novinec

Delniške opcije

Odgovor Napisal/-a snake »

Pozdravljeni

zanima me, kako so obdavčene delniške opcije. Imam s.p. z normiranimi stroški prek katerega že nekaj let sodelujem s podjetjem s sedežem v ZDA. To podjetje mi je pred nekaj leti podelilo določeno število delniških opcij (stock options) s pravico, da delnice kasneje kupim po ceni 0.03USD/delnico. Sedaj je prišla možnost, da to tudi izkoristim in delnice še isti dan prodam naprej (investitorju, ki kupuje delež v tej tuji firmi) po tržni ceni 26USD/delnico. Prodal bom cca 3800 delnic (torej dobiček bo cca 100.000USD oziroma dobrih 80.000€ po trenutnem tečaju)

Zanima me, kako poteka obdavčitev v tem konkretnem primeru?

Kolikor razumem davka na kapitalski dobiček ne bo, saj bo pridobitev delnice in prodaja v istem dnevu po isti ceni - torej 0 dobička = 0 davka od kapitalskega dobička.

Glede na meni dosegljivo literaturo in razlago, se ta dobiček šteje v dohodnino (vsaj v primeru, da ti opcije podeli Slovensko podjetje v katerem si zaposlen), od česa delodejalec in delojemalec plačata:
- socialni prispevki delodajalca (16,1%)
- socialni prispevki delojemalca (21,1%)
- dohodnina po dohodninski lestvici (glede na znesek praktično 50%)

Torej v mojem primeru, ko sem hkrati delojemalec in delodajalec mi efektivno od 80k ostane manj kot 25%?! (80k*21,1% za prispevke delojemalca, od ostanka še 50% dohodnine, po vrh pa še 16,1% od 80k kot prispevek delodajalca).

Sklepam, da se ta prihodek ne šteje v prihodek s.p.ja, saj bi mi to precej dvignilo prispevke za naslednje leto in bi posledično plačal še precej več davkov. Pod črto praktično bi šlo tako vseh 80k€ (ali še več!) v prispevke in davke)?!

Torej, kakšna je zakonodaja in praksa pri izvrševanju delniških opcij v tem primeru (normiran s.p., opcije podjetja s sedežem v ZDA itd)?
snake
Novinec
Novinec

Re: Delniške opcije

Odgovor Napisal/-a snake »

OK mogoče moja prejšnja logika morda ni bila povsem pravilna.

Kot že rečeno se dobiček šteje v dohodnino kot boniteta, kar so mi potrdili tudi s FURSa (rekli so, da moram oddati Napoved za odmero akontacije dohodnine iz delovnega razmerja). Sedaj sem se nekoliko poglobil v to in ugotovil, da v ta Napoved kot izplačevalca vpišem podjetje iz ZDA, označim da NI glavni delodajalec (moj glavni delodajalec je verjetno moj s.p.). In glede na to, da NI glavni delodajalec bo akontacija 25% in nobenih drugih dajatev (25% glede na 4.2 točko v tem dokumentu).

Lahko kdo potrdi to mojo teorijo?
Odgovori