Napaka DDV

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
fifa
Nov član
Nov član

Napaka DDV

Odgovor Napisal/-a fifa »

Pri pregledu poslovanja smo ugotovili napako in sicer smo pomotoma pri dveh računih odvedli davek, ki pa ga ne bi smeli oz. gre za storitev iz tujine, kjer DDV-ja ni. Pri vnosu prejetega računa v
računovodski program pa nismo bili dovolj pozorni in smo vnesli znesek pod napačno postavko in je avtomatsko od vnešenga zneska zračunal osnovo in DDV (kot je v navadi pri ostalih računih).
Gre za račune iz maja 2004, za kar je bil obračun DDV že narejen.
Kaj nam je za nardit? A moramo spet na novo obrazce za DDV za to obdobje pisat in zamenjat (to mi ne diši preveč, ker smo to že enkrat
delal) al lahko sedaj pri obračunu DDV za 10-12 to kako upoštevamo.
Se opravičujem, če je mogoče vprašanje malo čudno ali pa za koga banalno ampak nisem "izučeni" računovodja pa se še malo lovim.
brigita
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a brigita »

Fifa, jaz bi zadevo poizkusila rešit s pomočjo priloge k DDV-ju, ampak počakaj še na mnenje drugih

Brigita
:):)
kati
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a kati »

Jaz sem naredila zelo podobno napako- 2x sem upoštevala vstopni ddv za en prejet račun. Klicala sem na davčno in sem morala popraviti obrazec za mesec, v katerem sem naredila napako, plačati razliko in obresti. Rekli so mi, da ne smem to upoštevati v tekočem mesecu in narediti priloge- na žalost. Takšni popravki so zelo zoprni, vendar bolje, kot da narobe popravite in to ugotovijo pri pregledu. Predlagam pa vam, da pokličete svojega referenta na davčno in vam bo točno povedal.

kati
oliver
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a oliver »

Jaz pa imam obračun DDV 2x letno (1.1. - 30.6. in 1.7. - 31.12). V prvem obdobju sem upošteval še dva izstavljena računa v začetku meseca julija. Zaj sem pri obračunu drugega obdobja to napako opazil. DDV sem v bistvu prekmalu obračunal. Kaj naj storim?
oliver
Začetnik
Začetnik

A nihče ne ve odgovoriti ?
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a matica »

Oliver,
kolikor vem je pri izdanem računu pomemben datum opravljene storitve/izdaje blaga. Če je storitev bila opravljena v mesecu juniju, račun pa izdan v juliju je prav, da si upošteval izdan račun v prvem obračunskem obdobju.
matica
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a matica »

Drugače pa je najboljše da pokličeš na DURS referenta in ga vprašaš.
tatja
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a tatja »

S 1.11.2004 je pričela veljati odredba, da lahko upoštevaš vhodni DDV, ko so izpolnjeni vsi pogoji, se pravi, da je bil račun tudi prejet v tistem mesecu, za katerega odbijaš DDV in ne samo, da je bila storitev takrat opravljena.
oliver
Začetnik
Začetnik

A sem res tako nerazumljivo zastavil vprašanje.
Dva računa sem izdal v začetku julija za storitev opravljeno v začetku julija. Pri obračunu DDV za obdobje od 1.1. do 30.6. pa sem upošteval tudi DDV iz obeh računov izstavljenih v juliju. Logično je, da bi ta dva zneska spadala v obračun 1.7. do 31.12. Zanima me samo, če moram davčno o tem obvestiti na kakšen poseben način ali enostavno ne naredim nič, saj so dobili oba DDV-ja plačana precej prej. Zanima me, če je kdo že imel takšen primer in kaj je naredil.
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Oliver, pokličite referenta na DURS in se zmenite z njo/njim, kaj narediti. V vsakem primeru je država na boljšem, ker ste jim prezgodaj plačali ddv. Po moje boste morali pri tem obračunu dati prilogo in ne popravljati prejšnjega.
Mirjana
fifa
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a fifa »

<font size="1"><i>S 1.11.2004 je pričela veljati odredba, da lahko upoštevaš vhodni DDV, ko so izpolnjeni vsi pogoji, se pravi, da je bil račun tudi prejet v tistem mesecu, za katerega odbijaš DDV in ne samo, da je bila storitev takrat opravljena.</i></font id="size1">
<font color="blue">Kje pa lahko najdem to uredbo? Kolegica mi je rekla, da je ta uredba stopila v veljavo s 1.10., zdej pa res več ne vem</font id="blue">
mojca1
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a mojca1 »

Takšne napakce so se dogajale tudi pri nas, vendar mi je že v mesecu juniju 2004 povedal inšpektor za DDV, da ne morem poračuna delati sama, temveč je on opravil pregled, naredil zapisnik, sestavil odločbo, morali smo poravnati zneske in obresti,...
Da ne moremo nič sami, za vse se moramo obrniti preko njih.
Mogoče je res tako, da je fajn, da vse vejo, torej je tudi tebi lažje,....

Odredbe so objavljene v uradnih listih!!!!
Odgovori