Odpravnina ob upokojitvi
Moderator: Mirko Zbačnik
Odpravnina ob upokojitvi
Na portalu GZS sem zasledil sledeče:
VIŠINA POVRAČIL STROŠKOV V ZVEZI Z DELOM IN DRUGIH PREJEMKOV,
ki se pri ugotavljanju davčne osnove priznavajo kot odhodek (Uredba: Ul. RS 72/93, 43/94, 62/94, 7/95, 5/98, 50/01)
9 odpravnina ob upokojitvi 754.446
1.Ali je navedena odpravnina zakonsko zavezujoča za delodajalca?
2.Na kakšen način se pride do takšnega zneska?
3.Ali to velja tudi za invalidsko upokojitev?
Vnaprej hvala za odgovore in lep dan želim!
VIŠINA POVRAČIL STROŠKOV V ZVEZI Z DELOM IN DRUGIH PREJEMKOV,
ki se pri ugotavljanju davčne osnove priznavajo kot odhodek (Uredba: Ul. RS 72/93, 43/94, 62/94, 7/95, 5/98, 50/01)
9 odpravnina ob upokojitvi 754.446
1.Ali je navedena odpravnina zakonsko zavezujoča za delodajalca?
2.Na kakšen način se pride do takšnega zneska?
3.Ali to velja tudi za invalidsko upokojitev?
Vnaprej hvala za odgovore in lep dan želim!
137 člen zakona o delovnih razmerjih pravi da delavcu v primeru upokojitve pripada odpravnina v višini dveh povprečnih mesečnih plač v RS za pretekle 3 mesece oz 2 povprečnih mesečnih plač delavca - pač kateri znesek je ugodnejši za DELAVCA.
Do odpravnine pa niste upravini če vam je delodajalec dokupil leta.
Upam da je to vse če pa je še kaj pa napišite
Do odpravnine pa niste upravini če vam je delodajalec dokupil leta.
Upam da je to vse če pa je še kaj pa napišite
Lepo prosim za odgovor na zadnje vprašanje. V službi namreč neumorno govorijo o netto povprečju, za višino pa pravijo, da se mora upoštevati volja delodajalca, da se sam odloči v razponu od 0 do dvakratnega povprečja. Nekaj prijateljev pa je že v penziji (niso bili pri istem delodajalcu) in mi pripovedujejo, da je povprečna plača vedno izražena v brutto in da pri odpravnini dobiš celoten brutto znesek, ki ni obdavčen, če ne gre čez republiško povprečje.
Res krasna odhodnica za nekajletno garanje.
Res krasna odhodnica za nekajletno garanje.
Glede prispevkov se mi sanja ne ker to še nisem delala.
Sem pa enkrat govorila z gospo na davčni ali govorimo o bruto ali neto znesku - ni vedela, se je pa smomnila, da so pa enkrat imeli neko okrožnico o tem. Po nekaj urah sva se slišali in sicer je rekla, da naj bi bi bruto - ni pa sigurna, ker imajo tako malo odpravnin, da nihče ne ve. To je bilo nekaj mesecev nazaj.
Jaz svetujem da pokličete svojega davčnega svetovalca ali pa kakega svetovalca iz IKSA ali Obrtnika.
Aja najbrž so prispevki samo kakšni pa ne vem - če so mene takrat na Davčno napotili potem že so. Najbolje res v uradnih urah poklicati na IKS
Sem pa enkrat govorila z gospo na davčni ali govorimo o bruto ali neto znesku - ni vedela, se je pa smomnila, da so pa enkrat imeli neko okrožnico o tem. Po nekaj urah sva se slišali in sicer je rekla, da naj bi bi bruto - ni pa sigurna, ker imajo tako malo odpravnin, da nihče ne ve. To je bilo nekaj mesecev nazaj.
Jaz svetujem da pokličete svojega davčnega svetovalca ali pa kakega svetovalca iz IKSA ali Obrtnika.
Aja najbrž so prispevki samo kakšni pa ne vem - če so mene takrat na Davčno napotili potem že so. Najbolje res v uradnih urah poklicati na IKS
Odpravnina se obračuna v znesku najmanj po ZDR in najvišja do zneska po Uredbi (754446)in ni prispevkov niti davkov.
Kjerkoli je zapisano PLAČA pomeni, da je to znesek BRUTO PLAČE in za izračun odpravnine se vzame BRUTO plača.
Enako kot jubilejne, po naši KP je recimo za 10 let d. d. 1 izhodiščna plača za 1. tarifni razred in sebeda ta bruto znesek izhodiščne plače bo jubilejna nagrada v celoti (neto.
Upam, da nisem zavozlala.
LP
Kjerkoli je zapisano PLAČA pomeni, da je to znesek BRUTO PLAČE in za izračun odpravnine se vzame BRUTO plača.
Enako kot jubilejne, po naši KP je recimo za 10 let d. d. 1 izhodiščna plača za 1. tarifni razred in sebeda ta bruto znesek izhodiščne plače bo jubilejna nagrada v celoti (neto.
Upam, da nisem zavozlala.
LP
Invalidska upokojitev
Mene pa zanima, če je delavec, ki ga bodo invalidsko upokojili (poškodba na delu) tudi upravičen do odpravnine in v kolikšnem znesku?
Odpravnino je delodajalec dolžan izplačati ali ne?
Odpravnino je delodajalec dolžan izplačati ali ne?