Dohodnina in olajšave - del leta zaposlen, del leta zavod, del leta s.p.

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
ashdown_ashdown
Novinec
Novinec

Dohodnina in olajšave - del leta zaposlen, del leta zavod, del leta s.p.

Odgovor Napisal/-a ashdown_ashdown »

Pozdravljeni,

Imam malce posebno situacijo v letu 2018, pa me zanima kako je z obračunom dohodnine in uveljavljanjem splošne olajšave in olajšave za VDČ.

Situacija: od januarja do konca avgusta 2018 sem bil zaposlen pri tujem delodajalcu, a ves čas rezident RS. Od 1. septembra do 19. novembra sem bil prijavljen na borzi kot brezposelna oseba in z 20.11.2018 sem odprl s.p. z normiranimi stroški.

Za čas trajanja zaposlitve pri tujem delodajalcu želim uveljavljati znižanje dohodninske osnove z naslednjimi odbitki:
- Plačani soc. prisepevki v tujini
- Realni stroški (prevoz, kilometrina)
- Splošna olajšava

Za čas prejemanja denarnega nadomestila ZZZRS želim uveljavljati znižanje dohodninske osnove z naslednjimi odbitki:
- Plačani soc. prispevki iz denarnega nadomestila
- Splošna olajšava

Zanima me, ali za čas od odprtja s.p. z normiranimi stroški res ne morem uveljavljati splošne olajšave?

Kako je z uveljavljanjem olajšave za vzdrževane družinske člane? Jo lahko uveljavljam za celo leto ali le za čas do odprtja s.p. z normiranimi stroški?

Hvala za vse odgovore!
slovan
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Re: Dohodnina in olajšave - del leta zaposlen, del leta zavod, del leta s.p.

Odgovor Napisal/-a slovan »

ashdown_ashdown napisal/-a: 19 Feb 2019, 14:36 Zanima me, ali za čas od odprtja s.p. z normiranimi stroški res ne morem uveljavljati splošne olajšave?

Kako je z uveljavljanjem olajšave za vzdrževane družinske člane? Jo lahko uveljavljam za celo leto ali le za čas do odprtja s.p. z normiranimi stroški?
Pri ugotavljanju davčne osnove z normiranimi odhodki ne morete uveljavljati nobenih olajšav. VDČ uveljavljate pri obdavčljivih dohodkih z dohodnino za celo leto, ne glede na to, da ste odprli s.p.-

V informativnem izračunu, kjer so vključeni vsi vaši dohodki: plača iz tujine, nadomestilo za brezposelnost, se upošteva splošna olajšava v celoti, ne glede na to kako je bila upoštevana pri izplačilu.

lp
Odgovori