Spreminjanje amortizacijske stopnje

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Bralka53
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 12 Jan 2010, 17:53

Spreminjanje amortizacijske stopnje

Odgovor Napisal/-a Bralka53 » 15 Mar 2016, 12:17

Smo d.o.o. in bi radi znižali amortizacijske stopnje za zgradbe iz 3 na 2,5 % za poslovno leto 2015. Ali je dopustno spreminjanje am. stopnje v času amortiziranja, Če tega družba ne naredi, bo poslovno leto zaključila z izgubo.

Prosim za odgovor.

Hvala. LP Bralka53

slovan
Super računovodja
Super računovodja
Prispevkov: 7901
Pridružen: 11 Feb 2006, 17:10
Kraj: Ljubljana

Re: Spreminjanje amortizacijske stopnje

Odgovor Napisal/-a slovan » 15 Mar 2016, 14:44

Več o tem si preberite v Uvodu k SRS 2006 oziroma SRS 2016:
9. Spremembe računovodskih ocen, spremembe računovodskih usmeritev in popravki napak
Sprememba računovodskih ocen je prilagoditev knjigovodske vrednosti sredstev oziroma obveznosti kot posledica ocene sedanjega stanja sredstev in obveznosti do virov sredstev ter predvidenih bodočih koristi iz sredstev in obveznosti. Temelji na novih informacijah ali novih dogodkih, zato se ne šteje za popravke napak. Ocenjevanje zajema sodbe, ki so zasnovane na najnovejših informacijah, na primer glede potrebne oslabitve terjatev in zalog, glede poštene vrednosti finančnih sredstev in finančnih obveznosti, glede dobe koristnosti amortizirljivih sredstev in vzorca pojavljanja gospodarskih koristi iz teh sredstev, glede jamstvenih obvez in tako naprej. Učinek spremembe računovodske ocene se uporabi za naprej in vpliva le na obdobje, v katerem je bila računovodska ocena spremenjena, in na kasnejša obdobja.

Sprememba amortizacijske stopnje, ki je posledica na novo določene dobe koristnosti sredstva spada med spremembo računovodske ocene. Le-to pa ne spreminjamo zato, ker "moramo" rezultat prilagoditi našim željam - pri vas zato, ker ne želite izkazati realne izgube. Hkrati pa to tudi pomeni, da ne moremo kar vsako leto spreminjati teh stopenj v odvisnosti od "prilagajanja" rezultatov.
Sicer pa zakaj družba ne bi izkazovala izgube, če je dejanski rezultat negativni poslovni izid. Ali to zahtevajo banke? Ali so drugi odhodki nerealno izkazani in je med njimi kar nekaj stroškov/odhodkov, ki se nanašajo na privatno porabo lastnikov, povezanih oseb itd.....

Skratka stopnjo lahko spremenite; sprejmete pisni sklep (lastnik, upravni odbor......) z obrazložitvijo zakaj spreminjate stopnjo in na kateri podlagi je bila ta ugotovljena (podaljšanje dobe koristnosti od .... na ......)

lp

Bralka53
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 12 Jan 2010, 17:53

Re: Spreminjanje amortizacijske stopnje

Odgovor Napisal/-a Bralka53 » 15 Mar 2016, 19:56

Hvala za zelo hitri odgovor. Želimo ohraniti sprejemljiv rezultat zaradi bonitete podjetja (torej tudi do bank). Vendar smo poiskali še druge rešitve, zato obstoja možnost, da nam ne bo potrebno spreminjati am. stopnje.

LP Bralka53

Bralka53
Začetnik
Začetnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 12 Jan 2010, 17:53

Odgovor Napisal/-a Bralka53 » 24 Feb 2019, 09:45

Ni nobenega vprašanja.

Odgovori