ODO-1 IN ODO-2

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
IHS17042002
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a IHS17042002 »

Glede ODO-2 vidim, da tudi vam ni jasno kako z zamudnimi obrestmi, kaj pa obresti, ki jih mesečno plačujemo banki in leasing hiši, za kredit namreč.

Mojca
SILVA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a SILVA »

Tudi mene zanima, kako je s plačilom obresti za leasing. Ali pa je to oproščeno, saj je to neke vrste zakup,če sem prav razumela mnenje MF .
Ali moram o tem poročati na tem obrazcu ?
Ika
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Ika »

(1) Davek se izračuna, odtegne in plača po stopnji 25% od dohodkov rezidentov in nerezidentov – razen dividend in podobnih dohodkov, razdeljenih preko poslovne enote nerezidenta, ki se nahaja v Sloveniji – ki imajo vir v Sloveniji, in sicer od:
1. dividend in podobnih dohodkov iz 72. člena tega zakona;
2. obresti, razen obresti:
a) od kreditov, ki jih najema, in vrednostnih papirjev, ki jih izdaja Slovenija;
b) iz najetih kreditov in izdanih dolžniških vrednostnih papirjev s strani pooblaščene institucije v skladu z zakonom, ki ureja zavarovanje in financiranje mednarodnih gospodarskih poslov, za katera po navedenem zakonu daje poroštvo Slovenija;
3. plačil za uporabo ali pravico do uporabe avtorskih pravic, patentov, licenc, zaščitnih znakov in drugih premoženjskih pravic in drugih podobnih dohodkov;
4. plačil za zakup;
5. plačil za storitve nastopajočih izvajalcev ali športnikov, če ta plačila pripadajo drugi osebi.
(2) Davek se ne izračuna, odtegne in plača od dohodkov iz prvega odstavka tega člena plačanih:
1. Sloveniji ali samoupravni lokalni skupnosti v Sloveniji;
2. Banki Slovenije;
3. zavezancu rezidentu, ki izplačevalcu sporoči svojo davčno številko;
4. zavezancu nerezidentu, ki je zavezan za davek od dohodkov, ki jih dosega z aktivnostmi v poslovni enoti ali preko poslovne enote v Sloveniji, in izplačevalcu sporoči svojo davčno številko, če gre za dohodke, plačane tej poslovni enoti.
(3) Če je v mednarodnih pogodbah o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka določena drugačna davčna stopnja kot v tem členu, se neposredno uporablja davčna stopnja iz teh pogodb. Za to upravičenje je potrebno predložiti dokazila, v skladu z zakonom, ki ureja davčni postopek, da se izplačilo resnično izplačuje prejemniku, ki je rezident države, s katero je sklenjena pogodba.

To pomeni, da p.o. izplačevalec plača davčni odteglaja v primeru da izplača dohodke p.o., samo v tem primeru, če izplača f.o. predloži rek obrazec. Zamudne obresti niso dohodek p.o. in se od njih ne plačuje davčnega odtegljaja, ker so zamudne obresti strošek podjetja - p.o.. Leasing obresti od teh pa se plača davčni odtegljaj, ker te obresti pa so dohodek izplačevalca. Kaj je zakup? v Obligacijskem zakoniku se zakup enači z najemom.
Določbe 68. člena tega zakona se ne uporabljajo za plačila iz 2. do 5. točke prvega odstavka 68. člena tega zakona, ki so obračunana za obdobja pred 1. januarjem 2005.
ODO-2 pa se predloži v primeru neizplačila davčnega odtegljaja.
To si lahko preberete na durs strani pojasnilo Obračun davčnega odtegljaja po 1. 1. 2005, obrazca ODO-1 in ODO-2
Lep pozdrav, Ika
Upam, da sedaj ne bo več nejasnosti.
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a AAA »

Kaj pa plačilo licenc, avtorskih pravic - npr. v tujino plačamo pravico za uporabo računalniškega programa. Po mojem moramo plačati davčni odtegljaj.

Pa še nekaj, če plačam najemnino za poslovni prostor najemodajalcu v Sloveniji in vem, da je davčni zavezanec (od njega prejmem račun in to z DDV, ker sva tako izjavila) - plačilo poročam na obrazcu ODO 2, Sprašujem pa ali poročam znesek z DDV ali brez.

Kaj pa če plačam najemnino za najem prostora v tujini. Tudi ta račun ima tuj DDV. Ko plačam tujcu, moram plačilo zmanjšati za 25 % in na davčno poslati ODO 1. Vprašanje pa je - od katerega zneska računam odtegljaj - on dohodka tujca (znesek brez davka) ali od skupnega zneska.
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a AAA »

Pa še eno vprašanje. Ali moram v primeru najemnine za slovensko podjetje dobiti od mojega dobavitelja kakršno koli izjavo od zavezanosti za davek z davčno številko, ali je dovolj da to vidim na njegovi fakturi. Jaz ne bi zahtevala posebnih izjav - saj je to evidentno.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Sedaj je pa ta neumnost začela zanimati tudi mene. Vodim računovodstvo za podjetje "A", ki oddaja v najem skladiščni prostor podjetju "B". Podjetje "B" plačuje torej najemnino podjetju "B". Katero podjetje je dolžno, ali je dolžno oddati to neumnost (obrazec ODO**)?

Lep zimski viken, a ne premrzel, želim vsem!

Mirko
misty
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a misty »

Plačnik najemnine, podjetje A.
Lp
magdalena
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Kolikor sem se že naučila vso stvar je takole:
- podjetje B kot izplačevalec plača davčni odtegljaj in odda ODO-1 , če ne pridobi DŠ podjetja A. Če pridobi DŠ pa odda samo obrazec ODO-2 do 5. v naslednjem mesecu, torej do 5.2.2005 za januar, itd...

Davčni odteglaj, ki bi ga morebiti plačalo podjetje B za podjetje A, bi si od obveznosti za plačilo davka od dobička pri obračunu odštelo podjetje A.

Imam prav ali ne:???:

lp

Magda
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Torej "meni", ki predstavljam podjetje, katero izdaja račun, ni potrebno napraviti nič, pač pa podjetje, ki najema naš prostor on je plačnik mora skrbeti za to.

Groza, petek je. Grem, upam da si bom odpočil glavo.

Čao!

Mirko
magdalena
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a magdalena »

Če prav razumem vso stvar, bo že tako.

Glava pa mene že tudi boli, ampak žal ne samo ob petkih[xx(]

lp

Magda
Arabec
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Arabec »

Za katere primere v praksi,S.P.oddaja ODO 2 ,kadar plačuje D.O.O.,kateri mu je predložil davčno številko -?
Hvala
Ika
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a Ika »

s.p. oddaja ODO-2 v primeru, da ne plača davčnega odtegljaja za d.o.o.,ki mu je predložil DŠ. Strinjam se z odgovori Magdalene.
LP Ika
Odgovori