pri sp sem čisto nevedna. zanima me ali morajo voditi blagajno ali ne? slišala pa sem tudi, da je nekaj novega glede plač oz. prispevkov pri sp. kdo mi lahko pomaga
zelo,zelo bom hvaležna
lp
sp - blagajna
Moderator: Mirko Zbačnik
S.p.-ju ni potrebno voditi blagajne. Je pač stvar odločitve. Gotovino morate enkrat mesečno nakazovati na TR, tako da na njem izkažete vse prihodke. Če imate veliko gotovisnkega poslovanja - na primer gostilna in večkrat med mesecem nekaj polagate pa je zaradi evidence kar smiselno voditi blagajno:
na primer
iztržek 5.1 = 200000
iztržek 7.1 = 180000
Iztržek 9.1 = 150000
polog 10.1 = 220000
torej vam blagajna sedaj izkazuje stanje 310000, ki ga dodatno položite. Prispevki so objavljeni na strani www.ozs.si v svetovalcu (za s.p.)
na primer
iztržek 5.1 = 200000
iztržek 7.1 = 180000
Iztržek 9.1 = 150000
polog 10.1 = 220000
torej vam blagajna sedaj izkazuje stanje 310000, ki ga dodatno položite. Prispevki so objavljeni na strani www.ozs.si v svetovalcu (za s.p.)
Lahko prenesete iz lastniškega tja pa nazaj, lahko naredite pa samo nalog za polog in dvig - tudi elektronsko, lahko pač samo prenesete iz lastniškega in če denar pač potrebujete za plačila ga pustite tam - vse to pa se na popisu evidentira:
na primer da ste položili 52.000 ali da ste prenesli iz ttr, ali naredili kompenzacijo je 52.000 prenos iz gospodinjstva na TR podjetja (ali konto 9200 pri dvostavnem, če ste prej knjižili vse prejemke prenos v gospodinjstvo) in dvig tega denarja prenos iz TR podjetja na gospodinjstvo.
na primer da ste položili 52.000 ali da ste prenesli iz ttr, ali naredili kompenzacijo je 52.000 prenos iz gospodinjstva na TR podjetja (ali konto 9200 pri dvostavnem, če ste prej knjižili vse prejemke prenos v gospodinjstvo) in dvig tega denarja prenos iz TR podjetja na gospodinjstvo.