Nagrajevanje z opcijami in boniteta


Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
mihap
Novinec
Novinec
Prispevkov: 4
Pridružen: 16 Jan 2006, 12:32

Nagrajevanje z opcijami in boniteta

Odgovor Napisal/-a mihap » 04 Okt 2019, 13:54

Pozdravljeni,

Multinacionalka s podružnico v Sloveniji ponuja vsem svojim zaposlenim po svetu možnost vstopa v delniško shemo. Zbiranje denarja (s prispevki od plače) bi trajalo več let potem pa bi se ta znesek na presečni datum v enkratnem znesku vložil v delnice po pogojih, ki so na voljo že sedaj. V primeru rasti cene delnice se razlika logično prikaže kot boniteta. Do sem ni problema.

Problem pa se pojavi v naslednjem koraku - ker je lahko ta boniteta v enkratnem znesku višja od takratne mesečne plače zaposlenega, se v SLO podružnici bojijo, da bi morali po 16. členu Zdoh -2 to boniteto "obrutiti" - Dohodek, prejet v naravi, se v skladu z devetim odstavkom 16. člena ZDoh-2 lahko povečuje s koeficientom davčnega odtegljaja

... če ni dohodek ni zadosten, da bi se od tega dohodka lahko odtegnil in plačal davčni odtegljaj od dohodka v naravi.


in zato omejujejo dovoljeni znesek vplačila v to shemo. Shema prav za tovrstne primere zahteva, da mora član sheme na presečni datum izbrati najmanj možnost "Sell to cover" (druiga možnsot je "sell all")- se pravi prodati najmanj toliko delnic da pokrije vse davčne obveznosti. Kaj menite - ali ne bi bilo logično, da se prihodek iz te sočasne prodaje šteje med dohodke zaposlenega/člana te sheme in uporabi za pokritje davčnih obveznosti iz naslova bonitete?

Hvala za odgovor in pomoč
Miha

Odgovori