STATUS

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
aljalja
Nov član
Nov član
Kraj: Slovenia

STATUS

Odgovor Napisal/-a aljalja »

Delam preko avtorskih pogodb kot fizicna oseba. Sem zavezanec za DDv. Na Dursu so mi rekli, da moram imeti nek status, sicer sem v kazenskem postopku. Razloziti mi tega niso znali. Prijavila sem dejavnost in vodim knjige. Zanima me, ce kdo ve kaj vec o tej temi?
hvala v naprej
a.

alja
Neuromancer
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a Neuromancer »

V principu delam na popolnoma enak način kot vi. Meni so na upravni enoti rekli, da moram dati izjavo ali kot fizična oseba opravljam dejavnost v odvisnem ali neodvisnem razmerju do naročnika (in navedli nekakšne na pol definirane kriterije). Če gre za odvisno dejavnost, je vse po starem, samo normirani stroški so po novem 10%. Če gre za neodvisno dejavnost, pa se stvari zakomplicirajo, saj je treba imeti status (s.p., umetnik, novinar...). Če statusa ni in prijavim neodvisno dejavnost (ki omogoča uveljavljanje višjih stroškov), dobim takoj na glavo raznorazne inšpekcije, so me podučili.
Če prav razumem, torej lahko brez težav funkcioniram kot fizična oseba z dejavnostjo, zavezanec za DDV, brez statusa in v odvisnem razmerju.

Sam imam tega zadosti, pa še banke mi razen limita ne dajo ničesar. Zato bom registriral s.p.
spring
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a spring »

Zasebnikom je na podlagi odločbe novega zakona o dohodnini dana možnost da se odločijo za ugotavljanje davčne osnove na osnovi normirnih odhodkov. V ta namen se morajo registrirati v regiaster fizičnih oseb (pogoji so našteti v 35. čl. Zakona o dohodnini) in lahko uveljavljajo povečanje normirnih odhodkov iz 10% na 25% ter tako ne rabijo voditi poslovnih knjig, le evidenco o doseženih prihodkih z domačimi in fizičnimi osebami ter tujci. Presegati ne smejo 3,9 mio tolarjev prometa v zadnjih zaporednih 12 mesecih, vključno z mesecem oktobrom tekočega leta. Vse to je mogoče za poklicne ustvarjelce brez statusa, kot npr. prevajalstvo.

Če pa imaste odprt s.p., pa se registrirate kot davčni zavezanec in morate voditi knjige. Takrat so normirni odhodki le 10% in ni možnosti povečavnja le teh.

SPRING
Odgovori