Lani smo prikazali dobiček, letos bomo izgubo.
Ker smo prikazali dobiček, smo morali oblikovati tudi zakonske rezerve iz dobička. Zanima me, če lahko letošnjo izgubo zmanjšam za lani oblikovano zakonsko rezervo?
Hvala za odgovore.
kati
POKRIVANJE TEKOČE IZGUBE
Moderator: Mirko Zbačnik
Mislim, da so o tem govorili že lani, da se lahko že v tekoči bilanci izkazana izguba pokrije, nisem pa čisto prepričana (malo še počakajte, da bo kakašna literatura v zvezi z ZR). Vsekakor pa se izguba lahko pokriva iz prenesenega nerazporejenega dobička preteklih let, sredstev rezerv, prevrednot. popr. kapitala (če ga še morda imate).
LP
Anela
LP
Anela
Če tekočo izgubo v BS pokrijem tako, da uporabim lanski preneseni čisti dobiček, ali v BS tako nimam postavke prenesenega čistega dobička in imam za ta znesek zmanjšano tekočo izgubo (prenesen čisti dobiček je manjši od tekoče izgube), v izkazu PI pa je prikazana tekoča izguba brez zmanjšanja, razlika med izgubo med BS IN PI pa se vidi v izkazu BILANČNI DOBIČEK/BILANČNA IZGUBA:???::???:
Naj mi prosim kdo potrdi ali oporeka. Bolj kot brskam po literaturi, manj sem prepričana. Vedno mi še tudi ni jasno, ali lahko uporabim zakonske rezerve za pokrivanje tekoče izgube.
kati
Naj mi prosim kdo potrdi ali oporeka. Bolj kot brskam po literaturi, manj sem prepričana. Vedno mi še tudi ni jasno, ali lahko uporabim zakonske rezerve za pokrivanje tekoče izgube.
kati
Zakonske rezerve se smejo porabiti če znesek teh rezerv skupaj s kapitalskimi rezervami ne dosega 10% oz. v statutu določenega odstotka osnovnega kapitala samo za:
- kritje čiste izgube poslovnega leta , če je ni mogoče pokriti v breme prenesenega ČD oz. drugih rezerv iz dobička
- kritje prenešene izgube, če je ni mogoče pokriti iz istih virov kot v prvem primeru.
Če pa ves znesek teh rezerv presega 10 % oz. v statutu določenega odstotka osnovnega kapitala, se lahko presežek porabi za kritje izgube tekočeka leta in kritje prenesene čiste izgube, če je ni mogoče pokriti v breme prenesenega ČD oz. ČD tekočega leta.
Lp
- kritje čiste izgube poslovnega leta , če je ni mogoče pokriti v breme prenesenega ČD oz. drugih rezerv iz dobička
- kritje prenešene izgube, če je ni mogoče pokriti iz istih virov kot v prvem primeru.
Če pa ves znesek teh rezerv presega 10 % oz. v statutu določenega odstotka osnovnega kapitala, se lahko presežek porabi za kritje izgube tekočeka leta in kritje prenesene čiste izgube, če je ni mogoče pokriti v breme prenesenega ČD oz. ČD tekočega leta.
Lp