prosim če mi potrdite ali sem si pravilno zastavila svoj problem:
v mesecu decembru (smo mesečni davčni zavezanci) se bi moral obračunati račun (tudi dobava blaga v decembru), vendar so mi račun dostavili šele sedaj (opremljen z datumom prejema in tudi likvidacijo v mesecu decembru). ko bom knjižila obračun ddv januar, ta račun knjižim pod mesec januar, hkrati pa pripravim prilogo ddv-o december, kjer vpišem samo ta znesek, ki v decembru ni bil obračunan.ali imam prav ali ne? (nisem prepričana, za to prilogo za mesec nazaj, ali se vpiše samo popravek ddv, ali cel kompleten obrazec)HVALA; pa prosim za vaše mnenje,[:(][xx(][V]
DDV-O
Moderator: Mirko Zbačnik
Priloga k obr ddv-0 se izpolni enako kot sam obrazec. Pomeni vpišete obdavčene namave (osnova DDV) in sam DDV. Me pa v vašem primeru nekaj skrbi in sicer: Zakon dovoljuje, da si vhodni DDV odbijamo kdajkoli kaseje, VENDAR NE POZNEJE KOT V ENAKEM KOLEDARSKEM LETU, KOT BI GA PRAVILOMA MORALI. V vašem primeru pa gre za dve različni leti in si iz tega naslova DDV-ja nimate več pravice odbijati.
Rika
Rika
Prav razmišljate. DDV pa si lahko odbijete kadarkoli po davčnem obdobju v katerem bi si ga smeli, vendar ne kasneje kot v zadnjem davčnem obdobju koledarskega leta, ki sledi letu, v katerem ste pridobili pravico do odbitka. Jaz to razumem tako, da če ste imeli pravico do odbitka decembra 2004, si ga lahjo odbijete najkasneje do decembra 2005, seveda s prilogo.
Lp
Lp