potreboval bi eno laično razlago knjiženja posojilnih pogodb in informacijo, kje se da to preveriti. Za lažje razumevanje bom vprašanje formuliral na praktičnem primeru.
Primer: Delodajalec namesto dokazila o izplačilu plače posreduje posojilno pogodbo, kjer zaposleni (ki je hkrati družbenik podjetja) delodajalcu namesto izplačila, znesek plače posodi na podlagi kratkoročne posojilne pogodbe. Po mojem laičnem razmišljanju bi torej znesek po posojilni pogodbi moral biti knjižen v bilanci stanja oz. med Finančne odhodke iz finančnih obveznosti, ali se motim? Zanima me tudi, ali je iz Izkaza poslovnega izida za preteklo obračunsko obdobje, seveda ob predpostavki, da je bila posojilna pogodba sklenjena v tem (preteklem) obdobju, možno razbrati podatek, če je bilo posojilo dejansko dano, ali gre zgolj za fiktivno sklenjene pogodbe, da se recimo zadosti določenim zahtevam. Prispevke ima delodajalec pravilno obračunane in plačane ter REK obrazce oddane
To me zanima predvsem iz vidika preverjanja veljavnosti tovrstnih pogodb, da ne bi bile sklenjene zgolj fiktivno.
Ker nisem iz računovodske stroke, prosim za razumevanje