pokojnina

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
TIDA
Začetnik
Začetnik

pokojnina

Odgovor Napisal/-a TIDA »

Pozdravljeni!
Zopet imam eno vprašanje in sicer kako določijo na ZPIZ-u osnovo za pokojnino. Mislim katera leta vzamejo (10 zadnjih let, 10 najboljših).

Malo zmedeno sem napisala upam da boste razumeli.

Hvala
helena
Računovodski mojster
Računovodski mojster
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a helena »

Vzamejo obdobje desetih zaporednih najugodnejših let. To je veljalo v letu uveljavitve zakona t.j. leta 2000. Sedaj pa se vsako leto doda temu obdobju 1 leto, tako da bo po prehodnem obdobju veljalo zaporedje 18 najugodnješih let, opoštevaje od leta 1970 naprej.8-)
Angelina
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Angelina »

Res sem vesela, da imamo ta forum in vprašanja - sploh pa sem vesela odgovorov.

Torej letos bodo vzeli za pokojninsko osnovo povprečeje najboljših 15 let delovne dobe.
Zanima me sledeče:
Oseba je na Zavodu in ne prejema več nadomestila (ker je pač čas nadomestila potekel) ker pa ima že dovolj delovne dobe in ker je 2 leti pred pokojnino ji zavod plačuje vse prispevke.
Sedaj so osebo zaposlili preko zavoda na področju javnih del za 4 urni delovnik. Plačevali ji bodo neto, prispevke, prehrano... za 4 ure. Razliko do 8 ur polnega delovnega časa pa si lahko plačuje sama ali pač ne.
Zanima me kaj menite - zakaj bi sploh plačevala prispevke do razlike 4 ur - če bodo vzeli najboljših 15 let za osnovo in ker že ima dovolj delovne dobe le stara ni dovolj. Ali se višina pokojnine viša če imaš več delovne dobe pri pogojeni starosti kot pa je pogoj?
HVALA za vsako pomoč
Odgovori