Novi REK-O in normirane ure

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
info50hit
Novinec
Novinec

Novi REK-O in normirane ure

Odgovor Napisal/-a info50hit »

Zdravo,

muči me tale REK-O obrazec in sicer v primeru, če delodajalec obračunava plače po normiranih urah (174 mesečno). V starem REK-1 obrazcu se je v M rubrikah lahko še poročalo v normiranih urah. Če pogledamo navodila dokumenta Podatki za oblikovanje prijave podatkov o osnovah in spremeb teh podatkov za obdobja od 1. januarja 2016 dalje - 4. izdaja na strani 4 piše:

Ure: podatek se vedno vpisuje v celem številu, tudi če delodajalec sporoča podatke o normiranih urah in ne dejanskih urah. Ure se zaokrožujejo matematično. Če je rezultat zaokroževanje 0 (nič), se v polje ure vpiše 1.

V novih navodilih pa tega zaznamka ni več in piše, da je potrebno poročati v dejanskih urah?!

V dejanskih uraj je potrebno poročati tudi v novih S rubrikah in sicer v S09. Torej, da se ure skladajo v celotnem obrazcu je najbrž potrebno poročati v dejanskih urah tudi v rubriki A062 za P01a, P01b, P01c?

V iksu piše, da se poročanje v M rubrikah bistveno ne spremeni, vendar je to kar bistvena sprememba. Tudi na nobenem seminarju to ni bilo izpostavljeno?!

Nekateri uporabniki vnašajo izplačila na obračune plač tako, da razne refundacije vnesejo po dejanskih urah, redno delo pa izpolnijo do fonda ur (174). V tem primeru preračun nazaj v dejanske ure ne bo pravi. Torej bi morali ure izplačila vse preračunati najprej v normirane in tudi pri REK poročanju bi bil preračun ustrezen?
Justa
Začetnik
Začetnik

Re: Novi REK-O in normirane ure

Odgovor Napisal/-a Justa »

Jaz sem testirala podatke na testnem portalu v začetku decembra in sem uporabljala podatke firme, ki obračuna vsak mesec 174 ur, decembra pa poračuna. Pri oddaji ni bilo težav, lahko pa da je ta sprememba naknadna in bo zdaj, ko gre zares nastal problem. Pustimo se presenetiti.
info50hit
Novinec
Novinec

Re: Novi REK-O in normirane ure

Odgovor Napisal/-a info50hit »

Sem dobil odgovor iz FURS-a:

Z uvedbo REK-O obrazca se za poročanje ur v poljih A62 – če je izbrana osnova P01a, P01b ali P01c, vnaša na enak način kot je določeno za izpolnjevanje polj M. Vpišejo se dejanske ure, ne glede na način izračuna plače. Enako pravilo je določeno tudi za izpolnjevanje polja S09.

Ker so posamezni delodajalci na REK-1 v poljih M poročali »normirane« ure bo v primeru, če bodo novo navedeno pravilo upoštevali že pri izplačilu decembrske plače izplačane v januarju 2023 lahko pri posameznem delavcu ugotovljen »manko« ali »višek« ur na letni ravni.
V takem primeru delodajalcem predlagamo, da popravijo zadnji predložen REK-1 obrazec za izplačilo plač v letu 2022 (popravek A) tako, da bo podatek o urah na letni ravni ustrezal letnemu fondu ur za leto 2022, hkrati pa bodo pri izplačilu plače december že pravilno vpisali podatke o dejanskih urah.

In na nadaljnje vprašanje ali lahko potemtakem samo za decembrske plače poročamo z REK-O obrazcem v normiranih urah in se tako izognemo vlaganju popravka zadnjege REK-1 obrazca so odgovorili, da lahko, vendar pa je seveda potrebno upoštevati, da je seštevek ur na letnem nivoju enak letnemu fondu ur.
Odgovori