Pozdravljeni, prosim za vaše mnenje.
Zavarovalnica ponuja samostojnemu podjetniku življenjsko naložbeno zavarovanje.
Agentka trdi (da je to praksa in da sedaj še nihče ni javil, da je kaj narobe), da je plačnik zavarovalnih premij lahko samostojni podjetnik, upravičenec za izplačilo premije (in naložbe) pa samostojni podjetnik kot fizična oseba - v tem primeru gre plačilo premij samostojnemu podjetniku v strošek, izplačilo pa ne med prihodke.
Ali mogoče kdo pozna, je res to možno oziroma je kakšna "finta", ki je meni neznana?
Jaz namreč menim da:
1. Če je plačnik in upravičenec samostojni podjetnik, potem gre plačilo obrokov v stroške (oziroma del med naložbe), izplačilo premije pa med prihodke.
2. Če je plačnik samostojni podjetnik, upravičenec pa podjetnik kot fizična oseba, potem obroki niso strošek podjetja (kajti s.p.-ju ne more biti obračunana boniteta, kot je to pri zaposlenemu).
Kaj menite drugi?
V naprej hvala.
NEZGODNO ZAVAROVANJE SAMOSTOJNEGA PODJETNIKA
Moderator: Mirko Zbačnik
NEZGODNO ZAVAROVANJE SAMOSTOJNEGA PODJETNIKA
Zadnjič spremenil vrtaca, dne 08 Avg 2023, 14:39, skupaj popravljeno 1 krat.
Re: NEZGODNO ZAVAROVANJE SAMOSTOJNEGA PODJETNIKA
vrtaca napisal/-a: ↑08 Avg 2023, 12:25 Pozdravljeni, prosim za vaše mnenje.
Zavarovalnica ponuja samostojnemu podjetniku življenjsko naložbeno zavarovanje.
Agentka trdi (da je to praksa in da sedaj še nihče ni javil, da je kaj narobe), da je plačnik zavarovalnih premij lahko samostojni podjetnik, upravičenec za izplačilo premije in naložbe pa samostojni podjetnik kot fizična oseba - v tem primeru gre plačilo premij samostojnemu podjetniku v strošek, izplačilo pa ne med prihodke.
Ali mogoče kdo pozna, je res to možno oziroma je kakšna "finta", ki je meni neznana?
Jaz namreč menim da:
1. Če je plačnik in upravičenec samostojni podjetnik, potem gre plačilo obrokov v stroške, izplačilo premije pa med prihodke.
2. Če je plačnik samostojni podjetnik, upravičenec pa podjetnik kot fizična oseba, potem obroki niso strošek podjetja (kajti s.p.-ju ne more biti obračunana boniteta, kot je to pri zaposlenemu).
Kaj menite drugi?
V naprej hvala.