OČETOVSKI DOPUST

Moderator: Mirko Zbačnik

uni
Super računovodja
Super računovodja

OČETOVSKI DOPUST

Odgovor Napisal/-a uni »

Ta očetovski dopust mi bo pa res požrl ...Niti na Zvezi nisem dobila odgovorov. A kdo od vas lahko pomaga z nasveti? Prvič ga moram upoštevati pri plači, pa sem čisto nemočna. Kako se postopa(imam odločbo CSD) ?Kdo ima izkušnje ?
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a stina »

Jaz sem imela tak primer. Za čas, ko je bil delavec na očetovskem dopustu enostavno nisem obračunala plače, saj jo je dobil od Centra za socialno delo. Tako kot za delavko, ki je na porodniški ne obračunavaš ničesa.

Sedaj je že dobil obvestilo od CSD,povzetek obračuna dohodkov, za prijavo dohodnine, tako kot dobijo tisti na porodiški,
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Stina, hvala za pomoč. Problem je v tem, da tudi primera porodniške še nisem imela.Potem mu pišeš samo 90 ur dela, npr.,za ostalo pa nič.Ampak prispevkov mu ne plača CSD. Menda jih mora obračunati za ostanek ur delodajalec, samo ne vseh prispevkov.Kaj pa akontacijo dohodnine, tudi odvaja CSD ?
V napovedi podatkov za dohodnino tudi niste nikjer zajeli tega dopusta, niti ga ne boste v M4 obrazcu?
Lahko še malo pomagate?!
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Na plačilni listi prikažeš samo za tiste ure, ko je dejansko delal. Kako da mu prispevkov ne plača CSD? Od kod vam ta informacija?
Za tisti čas, ko je delal obračunate in plačate prispevke seveda vi, za tisti čas, ko pa je koritil očetovski dopust pa jih obračuna in plača CSD.

Dohodnino obračuna tisti, ki izplačuje nadomestilo.
stina
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Še malo.
V naših kontrolnih podatkih za dohodnino seveda ni zajeto nadomestilo za očetovski dopust, saj tudi v REK-ih ni. Obvestilo mu pošlje CSD. M4 obrazca za ta primer pa še nisem delala, tako, da ne vem točno.

Je pa prvi del očetovskega dopusta tudi plačan s strani CSD, torej tudi delavec dobi nekaj denarja, od drugega dela (ki se lahko korosti do otrokovega 8 leta) pa se plačajo samo prispevki, tako da je to za delavca v bistvu neplačano.
katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

Kako neplačano? Če se plačajo prispevki (s strani CSD), potem ima plačane prispevke. Res pa je da nima plače, ampak ne mešajmo pojmov med seboj.

katrijn
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Stina:
Da obračunamo prispevke, so mi obrazložili na Zvezi. Povdarjam pa, da gre za OČETOVSKI(neplačan), ne strarševski dopust.Morda je pri straševskem drugače. Bom pa jutri še preverila na CSD, ali bodo odvajali prispevke ali ne. A ste sigurni, da so jih za vašega delavca plačali?
Kaj pa če je potem delavčeva plača pod minimalno, ker dobi samo za np.polovico ur?
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Koliko jaz razumem ta očetovski dopust je tako, da CSD določi koliko, ga posamezniku odobri, 15 dni v skupnem trajanju je plačan s strani CSD, tako, da delavec dobi v podjetju plačo samo za čas ko je delal,ostali odobreni dopust lahko delavec koristi kdaj hoče , do otrokovega 8. leta starosti,vendar mora o tem redno obveščati tudi CSD in je neplačan, pomeni da mu mora podjetje plačati vse prispevke samo neto mu ne pripada.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Tudi mi smo imeli lani zaposlenega delavca, ki je koristil nekaj dni očetovskega dopusta. Prejel je tudi refundacijo. Od ministrstva za delo pa sem dobil o+bvestilo (posredoval ga je delavec, po navodilih obrazca ministrstva), na njem pa piše (z velikimi črkami - ne kričim):

"TA DEL OBVESTILA OBVEZNO TAKOJ POSREDUJTE SVOJEMU DELODAJALCU (V ODDELEK ZA OBRAČUN PLAč)"

Jaz pa ne em, kaj naj s tem?

Mirko
magdalena
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a magdalena »

To obvestilo dobite tudi v primeru, ko gre za porodniški dopust. Delavec ali delavka ga prejme ob Povzetku obračuna dohodkov , izplačanih za preteklo leto za potrebe davčne napovedi. Kaj z njim, pa tudi jaz ne vem.:oops:

lp

Magda
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Stina: na CSD so mi pojasnili, da dobi delavec en del plačano, drugi del je neplačan.Glede pripsevkov mi pa niso pojasnili.
Se mi že meša od tega , pa že zamujam z obračunam plače zaradi tega.
Ali plača CSD vse prispevke (za oba dela dopusta, oboje- IZ in NA plačo)?
uni
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a uni »

Pa še to: a potem delavec dobi prazno plačilno listo, če ima del meseca plačan očetovski dopust, drug del pa neplačan?
Ga v obrazcih (REK,davek na pl.listo..)ne zajamem, štejem 1 delavca manj?
Res nihče ne ve tega?
O, da bo to že mimo, saj je huje kot DDV,bilanca..
Odgovori