ODO-1 IN ODO-2

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
bana
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a bana »

Da vas še malo razveselim, z davčne smo dobili informacijo, da se na ODO-2 poroča tudi o zakupu internetnih domen in dostopa do internetnih strani (Siol), če pa imate tujo domeno (com) in plačujete zakup v tujino pa ne pozabite izpolniti ODO-1 in plačati 25% davčnega odtegljaja.
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Bana , Bana , lepo ste nam popestrili konec tedna, pa sem že mislila, kako smo vsi enotni, no še nekaj vprašajte na DURS., mogoče imajo zdaj že kaj novega, pa brez zamere...
AAA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a AAA »

Lahko se tolažimo drug drugega, vseeno pa stvar gre naprej.

Ali se je že kdo pozanimal pri vsevedih dacarjih - Če kupim od tujca programsko opremo - računalniški program - ali moram plačati odtegljaj 25 %. Tujec to pri sebi vodi kot artikle. Ali je mogoče program, ki ga kupujem (zase ali za druge)klasificirati tako, da ni tega zoprnega davka, ki mi zmanjšuje maržo.

Pa še to, ali je ta davčni odtegljaj, ki ga plačam naši preljubi državici namesto tujca (ta namreč noče slišati, da bi dobil manjše plačilo) davčno priznam ali nepriznan odhodek.

MNENJA ... ????!!!!!
bana
Računovodja
Računovodja

Bi rekla, da če to naprej prodajate kot blago, da v tem primeru ni davčnega odtegljaja, razen seveda, če ne gre za licenco za uporabo programa. Mislim, da lahko to s svojim dobaviteljem opredelite v pogodbi... Sicer pa priznam, da nimam pojma, vsak dan je milijon različnih informacij. Kar pa se davka tiče, tudi na davčni nimajo pojma, po nekih nepreverjenih informacijah naj bi predstavljal kot neke vrste plačilo akontacije DOD, vendar ga pri rednih akontacijah ne smete odbijati.
anazus

Odgovor Napisal/-a anazus »

Mi lahko kdo pomaga, ker bolj ko to berem, manj kaj vem. Plačujemo stroške najemnine za poslovni prostor, zamudne obresti do dobaviteljev, obresti kreditov. Kateri obrazec moram (bi že morala) poslati. (komu, a samo davčni?) kaj pa plačilo davka?
LP Suzana
LOTICA
Super računovodja
Super računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a LOTICA »

Bana, ali to pomeni, če imamo stalno vezo Internet preko Vodatela, Hrvaške, ki nam mesečno izstavi račun, da moramo plačati davek?? Prav tako imamo intranet, ki pa ga plačujemo Ameriki??!! Šele zdaj razmišljam o nekaterih zadevah, ki mi prej sploh niso prišle na misel. Na tak način se bodo naši stroški precej povečali.:oops:
bana
Računovodja
Računovodja

<u>Najbolje, da še enkrat obnovimo čisto po kmečko</u>:

Na ODO2 poročaš do 5. za pretekli mesec, za vse najemnine, zakupe(tudi leasing in zakup interneta) licence, avtorske pravice, obresti, dobičke... izplačena pravnim osebam v Sloveniji (in se davek ne plača, če imaš njihovo davčno številko).

Na ODO1 pa poročaš isti dan, ko zadeve iz prejšnje točke plačaš tujcu, isti dan moraš tudi odvesti davek v višini 25%. Izjema je le pri tistih s katerimi imamo sklenjen sporazum v izogib dvojnega obdavčenja, v tem primeru je treba na davčno vložiti neko vlogo in ti dovolijo, da plačaš samo razliko davka, v kolikor je njihov davek nižji od našega.
Jaz zadevo tako razumem, prosim, da me popravite ali dopolnite v kolikor se motim. Sicer pa se ne sekirajte, pol slovenskih firm obrazca sploh ni oddalo, oz. sploh ne vejo, da je treba kaj oddajati, kaj šele plačevati davek.

Lep vikend vsem skupaj
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Se pridružujem štrajku, čeprav mi ni prav nič jasen ta ODO... . Če prav razumem, naj bi ga morali oddajati plačniki storitev in ne tisti ki dajejo v najem.

PS.: Škoda, da se je ogrelo, razglete glave bi bio prav prijetno hladiti ko se shladi pod - 30. 8-)

Mirko
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Se popolnoma strinjam z vami, počakajmo vendar, kaj bodo dursovci sploh zahtevali. Želim vam lep vikend, ker se do ponedeljka ne bom več vključevala.
fendi
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a fendi »

Štrajk, štrajk!

Kaj je licenca? Kaj ni licenca? A kdo res ve?!?!?1

(Smrt fašizmu!)
_Tom_
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a _Tom_ »

Samo vprašanje. Kako si razlagate poved: Šteje se, da je oseba dohodek izplačala, če jo ta dohodek bremeni (IKS 4-5/05, Davčni odtegljaj)?
anazus

Odgovor Napisal/-a anazus »

Še dva vprašanja na to temo:
1. Kaj pa, če leasing in kreditne obroke plačuješ po anuitetnem planu?
2. Dobimo račun Nemca za licenco.Plača pa ga naše Nemško podjetje. Mi našemu Nemškemu podjetju izstavljamo račune za dobave blaga, Oni pa plačujejo naše obveznosti v tujini! Kaj pa v tem primeru?
Odgovori