dat rač = 2005 strošek = 2004
Moderator: Mirko Zbačnik
dat rač = 2005 strošek = 2004
Zanima me kako ostali poknjižite račune - npr takšne z DDV - datum računa je v letu 2005 - stroškovno pa spadajo v leto 2004.
Se pravi - stroške poknjižimo na 4 v letu 2004, kam pa je najbolj pravilno dati DDV in bruto obveznost - saj ta račun na 22 v letu 2004 pač nima kaj iskati?! To pa tudi niso AČR?!
Resnično ne vem kaj bi bilo najbolj prav - prosim za pomoč...
Lepe pozdrave vsem skupaj.[V]
vesna1
Se pravi - stroške poknjižimo na 4 v letu 2004, kam pa je najbolj pravilno dati DDV in bruto obveznost - saj ta račun na 22 v letu 2004 pač nima kaj iskati?! To pa tudi niso AČR?!
Resnično ne vem kaj bi bilo najbolj prav - prosim za pomoč...
Lepe pozdrave vsem skupaj.[V]
vesna1
Pravilno je sicer dati stroške (npr. pri telekomu)klicanja v december ostalo v januar (ddv in obveznost).
Poglejte pod poglavje
<font color="limegreen"> konto vhodni ddv <font color="limegreen"></font id="limegreen"><i></i></font id="limegreen">
Jaz bi najraje dala vse v januar, ne vem če je sicer pravilno,ampak vprašala bom....
Lep dan, upam, da bo jutrišnji boljši
Poglejte pod poglavje
<font color="limegreen"> konto vhodni ddv <font color="limegreen"></font id="limegreen"><i></i></font id="limegreen">
Jaz bi najraje dala vse v januar, ne vem če je sicer pravilno,ampak vprašala bom....
Lep dan, upam, da bo jutrišnji boljši
No, to mi je jasno, da morajo biti stroški v obdobju na katerega se nanašajo. Zanima me samo tehnika, da je čim manj komplicirano.
Jaz ločujem fascikel DOFE 2004 od fascikla DOF 2005 po <b>datumu računa</b>, kar se mi je do zdaj zdelo najbol logično - in ne npr. po dat. opravljene storitve. Ali tudi ostali delate tako?
Potem pa knjižim tako - da bilančno obdobje pač zajema ustrezne stroške. Račune v 2004, ki stroškovno spadajo v 2005 poknjižim v celoti - na eni strani obveznost 220, na drugi strani AČR 190(kratkoročno odloženi stroški) in DDV. V letu 2005 AČR "razpakiram" na ustrezne konte stroškov.
Če pa je datum računa v 2005 - strošek pa za nazaj - pa sedaj razmišljam, da bom poknjižila v bilanco 2004 kar samo stroške na 4 in protivknjižbo na PČR - kratkoročno vnaprej vračunani stroški. Čeprav nikjer ne najdem da bi se kto 29 konkretno uporabljal za te namene, pa se mi zdi še najbolj logičen!!?? V 2005 pa, ko bom knjižila cel račun, bom pa delala protivknjižbe na PČR.
Prosim še za kakšno izkušnjo na tem področju..
vesna1
Jaz ločujem fascikel DOFE 2004 od fascikla DOF 2005 po <b>datumu računa</b>, kar se mi je do zdaj zdelo najbol logično - in ne npr. po dat. opravljene storitve. Ali tudi ostali delate tako?
Potem pa knjižim tako - da bilančno obdobje pač zajema ustrezne stroške. Račune v 2004, ki stroškovno spadajo v 2005 poknjižim v celoti - na eni strani obveznost 220, na drugi strani AČR 190(kratkoročno odloženi stroški) in DDV. V letu 2005 AČR "razpakiram" na ustrezne konte stroškov.
Če pa je datum računa v 2005 - strošek pa za nazaj - pa sedaj razmišljam, da bom poknjižila v bilanco 2004 kar samo stroške na 4 in protivknjižbo na PČR - kratkoročno vnaprej vračunani stroški. Čeprav nikjer ne najdem da bi se kto 29 konkretno uporabljal za te namene, pa se mi zdi še najbolj logičen!!?? V 2005 pa, ko bom knjižila cel račun, bom pa delala protivknjižbe na PČR.
Prosim še za kakšno izkušnjo na tem področju..
vesna1
Stroški telefona in naročnine
Ali ločujete stroške telefona(pogovori) in naročnine glede kontov - glede na to, da zapadejo v drugo obdobje - npr. tel.pogovori - maj 06 - obdobje 05.06, izdan račun je v juniju - konto 4112 , naročnina za junij 06, obdobje 06.06 - 41122? Ali dajete tudi med letom med PČR oz. AČR? Ali se lahko vse da pod en konto 4112 in v pravo obdobje.