Zaključek leta

Moderator: Mirko Zbačnik

anka
Super računovodja
Super računovodja

Zaključek leta

Odgovor Napisal/-a anka »

Do kdaj naj bi bilo (praviloma)zaključeno poslovno leto? - Knjiženje?
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Knjižiš načeloma do oddaje bilance.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Dvoumno vprašanje; zaključeno naj bo do konec leta, navadno 31. 12., če uspete poknjižit 31. 03. ni pa tudi nič narobe, le da pravočasno oddaste obrazce. Seveda, to ni ravno skladno z računovodskimi načeli...

Poznam nekega podjetnika, ki nekako tako razmišlja ... .

Mirko
Tifanny
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Tifanny »

... knjižiš do oddaje bilance?!? Kako vam pa to uspe? Bilanca stanja je na dan 31.12., izkaz poslovnega izida pa zajema obdobje poslovnih dogodkov od 1.1. do 31.12.
Odgovor Anki: Seveda se strinjam z vami. V letu 2005 se lahko knjiži za nazaj, ampak samo kar spada pod obdobje l. 2004.

:shock:
anka
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a anka »

Torej se ne sme knjižiti v letu 2005 za nazaj?:???::shock: za l.2004
meka
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a meka »

Normalno je, da še določeni računi prihajajo v začetku leta za prejšnje leto. Te račune knjižiš pod staro interno številko-datum dogodka v letu 2004 (tako ti jih tudi zajame v bilanci 2004) in z datumu prejema v letu 2005 (tako ti jih DDV-jevsko zajame v obračunu DDV januar oz. februar).

Izdane račune pa si lahko pod lansko leto izstavljala samo do oddaje DDV-O obrazca za mesec december.
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Hej,govorimo o knjiženju! Kdaj se poslovno leto konča,pa upam,da vemo
vsi.Če bi imeli že vse poknjiženo do 31.12.najbrž ne bi rabili tri mesece za sestavo poročil.
rika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a rika »

Pa še tri mesece je včasih kar malo premalo. Mene že daje panika!!!:sad::sad::sad::sad:Letos prvič sploh sama delam zaključne račune in se mi zdi, da sem vedno bolj na začetku.:sad::sad::sad::sad:
Lp, rika:sad::sad::sad:
erin
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a erin »

Ali prav razmišljam. Prejete račune ki se glasijo na december 2004-opravljena storitev in prejet v januar 2005, spada račun v knjigovodstvu pod leto 2004, tore je strošek tega leta. DDV pa si odbijamo v januarju 2005. Ali je za to potebno odati tudi prilogo DDV-O?
rika
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a rika »

Pravilno razmišljate.
Priloge ne izpolnjujete, ker si imate DDV pravico odbijati šele takrat, ko pride račun v hišo (pomeni datum prejetja v jan.2005), kar je edino pravilno. V prilogo gredo računi, ki bi dejansko morali biti zajeti v obr.DDV-0 preteklih obdobij.
LP, rika
Optimistka
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a Optimistka »

Rika, tudi jaz bom letos prvič v življenju delala zaključne račune...:)

Vsaka čast nam pogumnim!:D Včeraj sem se prebila do zneska dobička in tona mi je padla s srca (ostalih 5 pa še čaka na druge izkaze, ha ha ha). Saj konec koncev ni tako komplicirano, če knjižiš res sproti, bolj me je basala inventura...

Srečno vsem nam in želim vsem čimprej sknjižene listine!:razz:

LP, M.
brigita
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a brigita »

Tudi jaz letos prvič sama zaključujem poslovno leto in do sedaj mi še kar gre, ampak kaj ko imamo toliko najrazličnejšnih obrazcev, izkazov za izračunat. [xx(]
Bo pa potem bolje, ko bo vse za nami, kajne?:D

Brigita
:)
Odgovori