dnevnice in kilometrina

Moderator: Mirko Zbačnik

katrijn
Nadračunovodja
Nadračunovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a katrijn »

S.p. si lahko obračuna potne stroške tudi če ima samo dopolnilno dejavnost, v ostalih družbah pa samo tisti ki so v teh družbah zaposleni. Izjeme so navedene v 100.členu zakona o dohodnini.

katrijn
jenny
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a jenny »

No, bom pa še jaz dodala svoje. Najboljša rešitev je, da se izda račun za potne stroške (ker dejansko je res, če nisi zaposlen v firmi, ne moreš prejemati povračila v zvezi s službenim potovanjem.To je samo za zaposlene.)
zumi
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a zumi »

Mene pa zanima, ali po novem ne moremo več izplačevat večje kilometrine za službena potovanja v tujino, ki presegajo 500 km. Moram tudi tem obračunati samo 62 sit. Za odgovor hvala.
PRIMIZ
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a PRIMIZ »

Tudi meni bi ta odgovor prišel koristil.
Hvala.
vita11
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a vita11 »

Živjo
Pri nas si lastnik s.p., kateremu je to edina dejavnost, obračunava potne stroške in dnevnice normalno, izplačila pa pobotamo z dnevnimi izkupički iz prodaje na drobno (prek BP in BI, ne pa tudi prek TR). K potnim nalogom večinoma priložimo razna potrdila, da je bil res na poti (kakšne račune z bencinske, tudi listke iz trgovine, če si je kupil malico in podobno). Poskušamo dokumentirati vse, čeprav je zadnjič predavatelj na seminarju govoril, da ni potrebnih nobenih lističev, ki jih menda vsi pripenjamo zraven. Da ne obstaja noben predpis, po katerem bi morali službeno pot dokazovati - dejal je, da celo listek za cestnino ni potreben in da so tovrstni dokazi plod domišljije inšpektorjev. Kaj menite o tem? Ima kdo izkušnje z inšpektorji iz tega področja?
Čao
NAJI
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a NAJI »

Hvala za odgovor Vita ll, vendar me še
vedno zanima ali je prav, da si za kamion,katerega
imamo na OPERATIVNI LISZING in ga ne vodimo v OS,
obračunavamo kilometrino. Ali mi lahko kdo, ki ima
izkušnje z operativnim lizingom pove kako ima on
zavedeno to OS ali ga sploh ne vodi kot OS....
Za kakršnokoli mnenje hvala vnapre.
LP-Naji
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Draga Naji. Če imaš kamion na operativni leasing na pravno osebo zanj dobivaš račun za najemnino, a ne. Ravno tako dobiš račun za zavarovanje in registracijo in istočasno lahko kupuješ gorivo na pravno osebo, ga servisiraš,... Operativni leasing nima zveze z OS, saj je to zgolj najem in ni pogojen z obveznim odkupom z zadnjim obrokom, saj vam v pogodbi to ne piše.In če je to tako kot sem opisala, potem obračun kilometrin nikakor ne pride v poštev.
Katy
Nov član
Nov član

Odgovor Napisal/-a Katy »

Tudi jaz sem nova na tem forumu, vendar ga spremljam kar nekaj
casa. Se posebno pozorno prebiram temo o kilometrinah, saj sem tudi sama v dilemi.

Imamo namrec elektrotehnicno dejavnost, ki se logicno opravlja na terenu (vecinoma na obalnem podrocju).
Moje vprasanje pa je: ce gre nosilec delat v Ljubljano ali Kranj, ali mu v tem primeru pripada dnevnica.
Moti me namrec dolocilo o preteznem opravljanju dejavnosti izven sedeza firme. Kajti v tem primeru mu nikoli ne pripada dnevnica.

Najlepsa hvala za odgovor.
Katja
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

Točno tako - dnevnica pripada le, če gre na teren za dva dni skupaj in se ne vrača domov prespat.
Mirjana
čaba
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a čaba »

Ni res, da moraš biti dva dni zdoma, da si upravičen do dnevnice. Zato pa so določila in meje od 8-12 ur od 12-14 ur in nad 14 ur. Se pa drugače tretira , če imaš pretežno dejavnost, ki se pogosto opravlja zunaj. Za občasne kilometrine pa kamot obračunajte pripadajoče dnevnice ( če nima malice ali organizirane prehrane pri npr. stranki, ki jo je obiskala - toda kdo bo to izvedel, da je tam pojedel malico?).
Le nič strahu pri obračunavanju - kilometrina 62 sit, polna dnevnica 3600,00 sit + cestnine, tuneli,...

nataša
ire2005
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ire2005 »

Kot razumem tudi v moji storitveni dejavnosti(zavarovalniški zastopnik)zaposlena pri s.p. nismo upravičeni do dnevnic za službena potovanja.Do sedaj sem si večinomo obračunala znižano dnevnico 1.260,00 SIT.
V obrtniku pa piše!
Nova uredba vsebuje tudi določbo glede izplačila dnevnice v primeru, ko je narava dela takšna,da se v pretežni meri opravlja zunaj sedeža delodajalca in se delojamalec vsakodnevno vrača v kraj, kjer prebiva.V tem primeru se v osnovo za davek ne všteva povračilo stroškov prehrane med delom do 1.200,00 na dan,če je delojemalec prisoten na delo štiri ali več,ne pa znesek dnevnice.
V tem primeru bi mi delodajalec lahko izplačal stroške prehrane.

Kaj menite!
ire2005
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a ire2005 »

Hvala ti čaba, si me prav kamen odvalil.
Odgovori