Računi - sem v dilemi

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Računi - sem v dilemi

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

Podjetnik mi nosi račune, ki imajo značaj privatnosti. Nabavil je pulover in bundo. Hodi po terenu (gradbeni nadzor) in meni, da je to kot uniforma.
Nabavil je tudi svinska rebra (mu jih privoščim, ker je trlica), količina 20 kg.

Glede prvega bi nekako še razumel, drugo se mi pa ne zdi ravno prav, čebi dal na reprezentanco.

Imate kaj izkušenj s takimi tički in kako ravnate?

Mirko
KAJ
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a KAJ »

Pulover bi vzela kot občasno darilo delodajalca.Bundo bi vzela za zaščitna sredtva proti mrazu,s tem,da mora biti to opredeljeno v kakšnem aktu.Kar pa se tiče svinjine,ali je to spekel in povabil poslovne partnerje?Ampak zraven so jedli vsaj še kruh in pili so najbrž tudi kaj.Če pa je to dal v skrinjo za domačo zalogo bi dala ven.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

Sva enakega mnenja. Hvala.

Mirko 8-):wink:
sova
Računovodja
Računovodja
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a sova »

V takem poslu kot je on , bi lahko svinjino dobil tudi zastojn.
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kontakt:

... pa še meni dal pol.

Mirko
Tifanny
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a Tifanny »

Vse kar je očitno nabavljal privatno, ne bi upoštevala. Verjetno bi moralo biti tudi kje napisano, da si lahko 1x letno nabavi zaščitno obleko v vrednosti ...
Pri reprezentanci mora biti obvezno navedeno s katerimi poslovnimi partnerji je bil, namen - cilj (podpisana pogodba, popust pri dobavi npr.). Interna reprezentanca namenjena zaposlenim (kava, mleko, čaj, sok) - davčno ni priznana. Eksterna za poslovne partnerje pa je 70 %.
V pravilniku o računovodstvu se pisno navede na katerega poslovnega partnerja se strošek reprezentance nanaša, navede se osebe oz. predviden poslovni učinek (sklenjen posel, priprava pogodbe, podpis pogodbe...). To naj bi bilo osnovno pravilo, da dokažemo upravičenost reprezentančnih stroškov.

LP :razz:
natasa2
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a natasa2 »

Ja ampak je verjetno problem kako stranko prepričat da se to ne da uveljavljat kot strošek dejavnosti. Jaz knjižim vse kar mi potrdijo kot prejeti račun. Tako postane to njihov problem in ne več moj.

Lp
Nataša
Odgovori