Znižanje plače za 5%

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
xellox
Novinec
Novinec

Znižanje plače za 5%

Odgovor Napisal/-a xellox »

Delodajalec je znižal plačo vsem delavcem za 5% v mesecu januarju. Ali lahko to naredi brez vnaprejšnjega obvestila? Kdaj to sploh lahko naredi, glede na kolektivno pogodbo?
Namreč, pričakovali smo višje plače zaradi zmanjšanja obdavčitev na plače, dobili pa nižje!!
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

vsekakor ni ravnal pravilno. Lahko bi znižal plače, če bi bilo v vašem pravilniku v firmi opredeljen variabilen del plače in bi vas osebno osenil glede vnaprej znanih parametrov.
Tu mislim da ne gre za ta primer. Kar precej let je že, od kar znižanje iz strani delodajalca ni več možno.
Jaz razumem plačo po koletivni kot ceno matariala na trgu. Dobavitelj nam zaradi kupčevih likvidnostnih težav ne bo znižal cene, lahko pa se bo dogovoril o ugodnejšem plačilu, mogoče bi bilo podaljšanje roka plačila. Ravno tako, bi lahko v sporazumu z vami dosegli delni odlog izplačila plač. Ker gre za pogodbeno razmerje, seveda v soglasju obeh. Glede kolektivne pogodbe na splošno ne mora znižati plač.

PS.: Saj ste upoštevali, da je imel januar 2005 manj dni kot december 2005? Znižanje plače preverite tako, da bruto plačo delite z številom ur in primerjajte vrednost bruto ure med mesecemi.

Mirko
xellox
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a xellox »

Hvala za odgovor. Zanima pa me ali to drži. Namreč, da znižanje plač s strani delodajalca ni več možno? Dobil sem informacijo da delodajalec lahko zniža plače, če je ima likvidnostne težave. Je pa verjetno narobe ker nas (zaposlene)ni nihče o tem obvestil...
Mirko Zbačnik
Moderator
Moderator
Kraj: Bloke, Postojna
Kontakt:

Odgovor Napisal/-a Mirko Zbačnik »

To je bilo po nekoč, sedaj ni več. Kajti delodajalci bi kar naprej imeli likvidnostne težave. V kolektivnih pogodbah tega določila 100% ni več. Lahko ravna le, kot sem opisal; preloži delno izplačilo.

Mirko
Odgovori