DAVČNA ODLOČBA-VAŠE MNENJE
Moderator: Mirko Zbačnik
DAVČNA ODLOČBA-VAŠE MNENJE
v zadnjem tednu 2002 smo kupili nepremičnino.Pogodbo je sestavil notar in je bila podpisana pri notarju, bil je obračunan (s strani davkarije)in plačan davek od prodaje nepremičnine, vse v decembru 2002.V pogodbi piše, da si je kupec prostore in naprave ogledal in da nima pripomb (torej jih je prevzel).Piše pa tudi, da mora prodajalec prostore izpraznit do 15.januarja 2003, sicer bo plačal penale.
: Davčna inšpektorica se je vsedla na ta člen (da mora izpraznit prostore do 15.jan.2003) in zapisala v zapisnik in kasneje v odločbo, da kupec še ni bil lastnik v letu 2002 in z odloćbo zahteval plačilo davka od dobička in zamudnih obresti.Torej davkarija trdi, da smo si neupravičeno zmanjšali osnovo in nam naložilo oplačilo davka in zamudnih obresti.Po našem mnenju davkarija ne loči LAST in POSEST. Podoben primer bi našli, ko bi neko podjetje več let vlagalo v neko nepremičnino in si vsako leto znižalo osnovo za plačilo davka...torej menimo, da smo bili v vsakem primeru lastniki že konec decembra 2002 in smo si upravičeno znižali davčno osnovo: seveda smo se takoj pritožili in tudi že vložili tožbo na sodišču, ker smo prepričani v naš uspeh.Kaj menite o uspešnosti pritožbe in kaj nam še svetujete
amin
: Davčna inšpektorica se je vsedla na ta člen (da mora izpraznit prostore do 15.jan.2003) in zapisala v zapisnik in kasneje v odločbo, da kupec še ni bil lastnik v letu 2002 in z odloćbo zahteval plačilo davka od dobička in zamudnih obresti.Torej davkarija trdi, da smo si neupravičeno zmanjšali osnovo in nam naložilo oplačilo davka in zamudnih obresti.Po našem mnenju davkarija ne loči LAST in POSEST. Podoben primer bi našli, ko bi neko podjetje več let vlagalo v neko nepremičnino in si vsako leto znižalo osnovo za plačilo davka...torej menimo, da smo bili v vsakem primeru lastniki že konec decembra 2002 in smo si upravičeno znižali davčno osnovo: seveda smo se takoj pritožili in tudi že vložili tožbo na sodišču, ker smo prepričani v naš uspeh.Kaj menite o uspešnosti pritožbe in kaj nam še svetujete
amin
to seveda ni res, saj vemo, da neko podjetje gradi neko poslovno stavbo lahko tudi več let in vsako leto koristi olajšave za vložena sredstva in podjetju prinaša-koristi šele takrat ko je zgrajena,torej po nekaj letih...to o čemer Vi govorite se nanaša na amortizacijo, katero lahko obračunavaš šele takrat, ko si objekt "zalaufal"...
amin
amin
ne, ne bomo...vložili smo tožbo na upravno sodišče in pričakujemo 100% pozitivno odločitev sodišča, seveda v našo korist.Saj drugače ne more biti.Kam pa pridemo, če bi sodišče odločilo drugače.To je popolnoma diletantska odločba davkarije.
Če pa bi sodišče kljub temu odločilo drugače, potem bomo napeli vse sile, da zadeva pride v vse medije, predvsem pa na TV v obliki oddaje TARČA in podobno.
zakaj sem sploh v ta forum pisal, predvsem zato, da bi mi kdo od vas predstavil svoj podoben primer, ker jih je baje zelo veliko (ravno zato pa mora vse skupa na TV)in bi potem skupaj stopili na TV oz. do novinarjev.
Čudi me, takšna nezainteresiranost na tem forumu, takšna apatija
amin
Če pa bi sodišče kljub temu odločilo drugače, potem bomo napeli vse sile, da zadeva pride v vse medije, predvsem pa na TV v obliki oddaje TARČA in podobno.
zakaj sem sploh v ta forum pisal, predvsem zato, da bi mi kdo od vas predstavil svoj podoben primer, ker jih je baje zelo veliko (ravno zato pa mora vse skupa na TV)in bi potem skupaj stopili na TV oz. do novinarjev.
Čudi me, takšna nezainteresiranost na tem forumu, takšna apatija
amin
Nisem imela takekega primera, vendar iz napisanega mi ni prav jasno kdaj je bila zapisana sprememba lastništva v zemljiški knjigi? V kolikor prepisa lastništva ni bilo v mesecu decembru, niste bili v tem mesecu pravni lastnik nepremičnine, v kolikor pa ste menim, da ste imeli pravico investicijo uveljavljati kot olajšavo.
popravite me če se motim,
popravite me če se motim,
Če mi je ob takih problemih dovoljeno razmišljati, tudi meni ni več jasno, kako uveljavljati olajšavo za investicije v osnovna sredstva. Če gradiš objekt, investiraš po letih in imaš pravico do olajšave pri obračunu davka na dobiček glede na napredovanje del. Interpretacija nekaterih v forumu pa pravi, da olajšavo lahko koristiš, ko zgradbo začneš koristiti. Vendar kako?
Npr.Gre za poslovni prostor. Nakup prostora v surovem stanju.Pogodba govori o prenosu lastništva takega prostora ob plačilu računa. Račun prejemem recimo decembra 2002 in ga plačam decembra 2002. Uporabljati začnem ta prostor šele recimo po nekaj mesecih, ker ga moram še urediti (parket, ploščice,...)
Torej praktično: kdaj olajšava za nakup OSS - v letu 2002 ali v letu 2003.
Po mojem delno v letu 2002 delno v letu 2003 (glede na prejete račune).
Še ena dilema, kaj pa če dobim fakturo za prostor v decembru 2002 in jo plačam v januarju 2003.
Npr.Gre za poslovni prostor. Nakup prostora v surovem stanju.Pogodba govori o prenosu lastništva takega prostora ob plačilu računa. Račun prejemem recimo decembra 2002 in ga plačam decembra 2002. Uporabljati začnem ta prostor šele recimo po nekaj mesecih, ker ga moram še urediti (parket, ploščice,...)
Torej praktično: kdaj olajšava za nakup OSS - v letu 2002 ali v letu 2003.
Po mojem delno v letu 2002 delno v letu 2003 (glede na prejete račune).
Še ena dilema, kaj pa če dobim fakturo za prostor v decembru 2002 in jo plačam v januarju 2003.
ANA-prepis v zemljiško knjigo ni pogoj, tega ne zahteva niti davkarija
AAA-Imate popolnoma prav, pravilno razmišljate,žal pa "naša" davčna inšpektorica ne razmišlja tako in zaradi takšne diletantske inšpektorice je podjetje prišlo v likvidnostne težave-moralo je najeti drage kredite, da je lahko plačalo davkariji nekaj kar ji ne pripada.Ko bo sodišče razsodilo (prepričan sem v našo zmago)bo morala država plačati vse zamudne obresti in kaj mislite se bo zgodilo tej inšpektorici....NIČ !!!! Še naprej bo pisla v odločbe neumnosti.Še bolj grozno pa je dejstvo, da njeni šefi pritožbe niti ne pogledajo in jo samo podpišejo, saj če bi se malo poglobili v zadevo, bi opazili napako inšpektorice.
METKA1-Imate srečo z inšpektorji...
amin
AAA-Imate popolnoma prav, pravilno razmišljate,žal pa "naša" davčna inšpektorica ne razmišlja tako in zaradi takšne diletantske inšpektorice je podjetje prišlo v likvidnostne težave-moralo je najeti drage kredite, da je lahko plačalo davkariji nekaj kar ji ne pripada.Ko bo sodišče razsodilo (prepričan sem v našo zmago)bo morala država plačati vse zamudne obresti in kaj mislite se bo zgodilo tej inšpektorici....NIČ !!!! Še naprej bo pisla v odločbe neumnosti.Še bolj grozno pa je dejstvo, da njeni šefi pritožbe niti ne pogledajo in jo samo podpišejo, saj če bi se malo poglobili v zadevo, bi opazili napako inšpektorice.
METKA1-Imate srečo z inšpektorji...
amin
Tudi ena izmed mojih strank je pred 2-leti kupila na pol zgrajeno nepremičnino v zadnjem tednu decembra. Jaz sem seveda upoštevala olajšavo, čeprav je bilo plačilo izvedeno šele v naslednjem letu. Pogodbo je ravno tako sestavil notar. Nam pa je bilo takrat svetovano s strani davčnih svetovalcev (kolegice), da naj bi bilo zelo pomemno pri vsej zadevi plačilo davka od prodaje nepremičnine, kar pa je bilo tako v vašem kot v našem primeru izvršeno še pred novim letom. Zato menim, da vam na sodišču ne more spodleteti, je pa re da je pri nas vse mogoče. Jaz revizije v tem podjetju na srečo nisem imela. Sem jih imela pa v drugih, zato vam lahko napišem, da so dacarji taki ali pa tudi drugačni.Jaz imam tako dobre kot tudi slabe izkušnje. Dejstvo pa je, da pridejo zato, da nam poberejo denar. V enem primeru smo se tudi mi pritožili na odločbo, zadeva še vedno ni zaključena, smo pa verjetno zaradi pritožbe, dobili revizijo tudi za naslednje leto.
Upam, da glede na to da pritožba ne zadrži plačila davka, ne boste imeli še več likvidnostnih težav, saj se zadeva lahko tako kot v našem primeru vleče več let.
Pa še en ocvirk. Lani sem imela inšpektorico za lastninsko preoblikovanje podjetij. Ja, prav ste prebrali. Tudi te še obstajajo, čeprav smo delali lastninkse bilance 1.1.1993 in imeli prvo revizijo za lastninjenje leta 1994 ter prejeli revizijsko odločbo leta 1995. Prišla je preverit kako smo upoštevali popravke revizijske odloče, ter pregled poslovanja od lastninkse bilance do vpisa olastninjenega podjetja v sodni register (l.1996). Ko sem omenila,da je za rep ujela 1o-letni zastaralni rok (1.1.2003), pa mi je odgovorila, da velja zastaralni rok od datuma revizijske odločbe (2005?). To je informacija za vse tiste, ki ste mislili, da je že konec tega lastninskega sr.....; še vedno vas lahko presenetijo, tako kot so lani mene. (pokvarjeno sem imela celo poletje, da ne govorim o dopustu).
lp
Tanjuša
Upam, da glede na to da pritožba ne zadrži plačila davka, ne boste imeli še več likvidnostnih težav, saj se zadeva lahko tako kot v našem primeru vleče več let.
Pa še en ocvirk. Lani sem imela inšpektorico za lastninsko preoblikovanje podjetij. Ja, prav ste prebrali. Tudi te še obstajajo, čeprav smo delali lastninkse bilance 1.1.1993 in imeli prvo revizijo za lastninjenje leta 1994 ter prejeli revizijsko odločbo leta 1995. Prišla je preverit kako smo upoštevali popravke revizijske odloče, ter pregled poslovanja od lastninkse bilance do vpisa olastninjenega podjetja v sodni register (l.1996). Ko sem omenila,da je za rep ujela 1o-letni zastaralni rok (1.1.2003), pa mi je odgovorila, da velja zastaralni rok od datuma revizijske odločbe (2005?). To je informacija za vse tiste, ki ste mislili, da je že konec tega lastninskega sr.....; še vedno vas lahko presenetijo, tako kot so lani mene. (pokvarjeno sem imela celo poletje, da ne govorim o dopustu).
lp
Tanjuša
Tudi to, je ena od svinjarij davkarije, ko se vtikaš v "njihov posel", ko jih "nadleguješ", ti pošljejo še eno inšpekcijo...ampak, če imaš vse pošlihtano, ti itak ne morejo nič, lahko samo pišejo neumnosti v odločbe, te kaznujejo-pritožba ne zadrži...saj veste, ampak najslajše se smeje vedno zadnji.
Sedaj bo kmalu predvolilni boj, joj koliko vprašanj imamo za LDS, komaj čakamo da se soočimo, mislim, kaj dela tale DURS, to je neverjetno, finančno ministrstvo pa je pod LDS...zakaj ne ukrepajo, zakaj davčnih inšpektorjev ne izobražujejo...a veste, koliko je bivših policajev med inšpektorji, ki pojma nimajo o tem kaj delajo??
amin
Sedaj bo kmalu predvolilni boj, joj koliko vprašanj imamo za LDS, komaj čakamo da se soočimo, mislim, kaj dela tale DURS, to je neverjetno, finančno ministrstvo pa je pod LDS...zakaj ne ukrepajo, zakaj davčnih inšpektorjev ne izobražujejo...a veste, koliko je bivših policajev med inšpektorji, ki pojma nimajo o tem kaj delajo??
amin