pavšalni obračun davkov

Teme, ki jih ne morete uvrstiti drugam

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
herta
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

pavšalni obračun davkov

Odgovor Napisal/-a herta »

Moja hči dela kot asistent kamere in je do sedaj delala po pogodbi.
Rada bi si uredila status samostojnega podjetnika, vendar jo muči obračunavanje in vodenje poslov.
Vprašanje je sledeče:
ali obstaja možnost pavšalnega obračuna davkov in prispevkov;
do katere višine dohodka to gre in kako se upoštevajo materialni izdatki v zvezi z dejavnostjo.
Hvala za odgovor in lep pozdrav, Herta
GATA
Začetnik
Začetnik

Odgovor Napisal/-a GATA »

Prvo vprašanje je kakšno dejavnost bi opravljala. Okoli tega se lahko pozanimate na davčni izpostavi, saj se dejavnost sp priglasi tam. Je pa tako da, če bo opravljala obrtno dejavnost bo potrebno pridobiti obrtno dovoljenje, obrti podobno dejavnost - sklep, če pa neobrtno pa zgolj samo priglasitev na davčni. Ker predvidevam, da bo to samozaposlitev bo potrebno plačevati prispevke v celoti. Jaz, ki poleg osnovne službe opravljam še neobrtno dejavnost plačujem pavšalne prispevke za pokojninsko in invalidsko zavarovanje in pavšalni prispevek za zdravstveno zavarovanje (ne me vprašat zakaj), ker se mi ti prispevki trgajo že iz rednega delovnega razmerja. Za davek je pa tako (ne vem če so bile kakšne spremembe): prvikrat so me na davčni vprašali kako bi plačevala akontacijo davka (možnosti: na mesec, na tri mesece ali na pol leta - to je znesek ki je že določen - dobiš po oddaji dohodnine nazaj če nisi imel toliko prihodka). Za drugo leto prav tako greš na razgovor okoli tega. Tretje leto ti pa na podlagi prejšnjih obdobij določijo akontacijo davka.

Drugače pa - vse inf. dobite na davčni.

LP
Odgovori