PROSIM, REŠITE ME DVOMA

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
slovenka
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

PROSIM, REŠITE ME DVOMA

Odgovor Napisal/-a slovenka »

IMAM 3 VPRAŠANJA IN SICER:
1.) ALI IMA LAHKO S.P. PROMET NA KONTU 250 (OBVEZNOSTI ZA OBRAČUN PLAČ)GLEDE NA TO, DA NIMA ZAPOSLENIH??
2.) KAKO JE S STROŠKI GORIVA IZ TUJINE - SE KNJIŽI BRUTO ALI NETO VREDNOST?
3.) ALI IMA LAHKO S.P. (AVTOPREVOZNIK) ZALOGE DROBNEGA INVENTARJA (KNJIŽENO NA RAZREDU 3)?
Vse to sem zalsledila v bruto bilanci, ki mi jo je posredovla speciaka - moja računovodja.
TIM-G
Novinec
Novinec
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a TIM-G »

Če nisi zaposlen-zaposlena na s.p., potem ni potrebe, da se kjiži obveznost do delavcev, ker je tako ali tako dovoljeno razpolagati s sredstvi-gre za denar gospodinjstva. Če je tovorno vozilo kupjeno na s.p., potem lahko kjižiš stroške goriva, drugače jih pa sploh ne moreš kjižiti-nisi upravičena. Mislim, da DDV za gorivo pri tovornih vozil kupljenih na s.p. v tujini ne moreš odbiti. Za osebna vozila pa se DDV pri gorivu zagotovo ne sme odbijati, tudi če je kupljen na s.p.
Drobni inventar se knjiži lahko v razred 32, vendar je potrebno paziti na višino znesov, da ne zapade med OS, kar pomeni, da ne moreš kjižiti direktno na 4, ampak zadevo amortizirati. Delček mojega mnenja, da lahko dalje razmišljaš. Preden potegneš končne poteze je potrebno preveriti v strokovni literaturi.

TIM-G
adut
Super računovodja
Super računovodja

Odgovor Napisal/-a adut »

1) Konto 250 je lahko napaka.
2) Stroški goriva iz tujine se knjižijo v bruto vrednosti, tujega ddv se ne odbija in jaz teh računov tudi ne zavedem v davčno evidenco, ne vem pa če je to zadnje prav.
3) Se strinjam s TIM-G.
Mirjana
Odgovori