Hajlo!
Imam en velik problem!
Lani smo začeli graditi poslovni objekt in se tudi meseca novembra preselili v spodnje prostore! Ja sem knjižila 027/220 račune za zgradbo. Ko smo se vselili sem po kvadraturi zračunala koliko je spodnejga dela in knjižila 020/027! Ali je to prav?
Potem pa še olajšave v davčni napovedi! Mislim da si lahko knjižim 40% olajšavo, - samo od katerega zneska?
Že vnaprej hvala!
Olajšave, knjiženje zgradb
Moderator: Mirko Zbačnik
Tukaj vidim težavo pri prenosu v uporabo samo spodnjega dela. Kako misliš prenesti v uporabo samo spodnji del in pričeti z amortizacijo samo spodnjega dela. Potem moreš razbiti vrednosti koliko je vreden spodnji del, koliko zgornji del, odšteti preostalo vrednost-zemljišče (spet v nekakšnem razmerju na spodnji in zgornji del) in amortizirati nižjo osnovo. Druga težava je pa olajšava, ali si sploh upravičena do olajšave samo spodnjega dela. Tukaj se lahko pojavijo težave, ker nimaš objekta v celoti končanega.
TIM-G
TIM-G
Jaz sem skupni znesek na kontu 0270 delila z kvadraturo celotnega objekta, dobila sem ceno za m2, to pa sem pomnožila z kvadraturo spodnjega dela, ki ga uporabljamo. Na kontu 0270 bom še vedno knjižila račune za zgradbo, dokler ne bo v celoti dokončana. Zdej pa res ne vem a je to prav al ne?!
Samo ne vem kako je z 40% olajšavo - od katerega zneska!
Pa še to! Amortizacijo naredim na istem listu kot ostala osnovna sredstva ali je amortizacija zgradb kako drugače!
Lep dan Nidi!
Samo ne vem kako je z 40% olajšavo - od katerega zneska!
Pa še to! Amortizacijo naredim na istem listu kot ostala osnovna sredstva ali je amortizacija zgradb kako drugače!
Lep dan Nidi!
-
Mirko Zbačnik
- Moderator

- Kraj: Bloke, Postojna
- Kontakt:
Nidi, za uveljavitev 40% olajšave so dovolj le fakture, prejete v poslovnem letu. Kdaj in kako boste dali objekt v uporabu tu ni pomembno.
Mislim, da ste glede tega, da ste le del objekta dali v uporabo, ravnali pravilno. Problem bo mogoče nastal, ko boste dali tudi preostali objekt v uporabo. Razmišljali boste, a to podaljšuje dobo koristnosti, ali povečuje le nabavno vrednost in doba amortiziranja ostane nespremenjena (za dobo amortiziranja se poveča amortizacijska stopnja), itd. itd. Jaz razmišljam celo, da bi imel za ta objetk dve inventarni številki, čeprav je to zopet malo čudno.
Amortizacijo mi obračunava program, a jo kljub temu izračunavam in izkazujem ločeno za opremo, drobni inventar, gradbene objekte.., kot knjižim amortizacijo na kontih glavne gnjige.
Upam, da vam nisem stvari še bolj otežil. Bo že.
Mirko
Mislim, da ste glede tega, da ste le del objekta dali v uporabo, ravnali pravilno. Problem bo mogoče nastal, ko boste dali tudi preostali objekt v uporabo. Razmišljali boste, a to podaljšuje dobo koristnosti, ali povečuje le nabavno vrednost in doba amortiziranja ostane nespremenjena (za dobo amortiziranja se poveča amortizacijska stopnja), itd. itd. Jaz razmišljam celo, da bi imel za ta objetk dve inventarni številki, čeprav je to zopet malo čudno.
Amortizacijo mi obračunava program, a jo kljub temu izračunavam in izkazujem ločeno za opremo, drobni inventar, gradbene objekte.., kot knjižim amortizacijo na kontih glavne gnjige.
Upam, da vam nisem stvari še bolj otežil. Bo že.
Mirko
Če sklepam, kar je navedla AAA, potem narediš 40% od vrednosti prejetih faktur kjiženih na kontu 027 in koristiš oljšavo v tej višini. Račune za dokončanje knjižiš normalno na 027-0S v pripravi oz. izgradnji in ga potem ko je po vašem mnenju končan celotnega preneseš v uporabo na konto 0210 in v naslednjem mesecu pričneš z amortizacijo. Vendar moraš biti vsekakor pozorna na preostalo vrednost-kar pomeni, da ko zgradbo zamortiziraš ima še vedno neko vrednost, če ne drugo ima vrednost samega zemljišča. Zato preveriš koliko je vredno zemljišče in to vrednost odšteješ od vrednosti objekta danega v uporabo, torej dobiš nižjo osnova za amortiziranje, saj to poznaš, da se zemljišča ne amortizirajo. Sicer ti bo inšpektor oporekal, da si amortizirala tudi zemljišče.
TIM-G
TIM-G