POMOČ NUJNO - NEPREMIČNINA

Moderator: Mirko Zbačnik

valerym
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec
Kraj: Slovenia

POMOČ NUJNO - NEPREMIČNINA

Odgovor Napisal/-a valerym »

S.p. je kupil nepremičnino. Narejena je prodajna pogodbamed prodajalcem (fizična oseba) in kupcem (s.p.).
Zdaj pa nastane problem, ki ga sama ne znam rešiti, zato vas prosim za pomoč.
- dogovorjena kupnino 6.400.000,00 SIT na dan 20.1.2005, plačilo v treh obrokih
- v drugem delu pogodbe piše, da se nepremičnina izroči 30.7.2004
- lastninska pravica preide na kupca šele 1.7.2007, ko se dokončno izplača
- pogodba je bila podpisana 25.1.2005

KDAJ SE NEPREMIČNINA LAHKO VPIŠE V POSLOVNE KNJIGE, KOT OSNOVNO SRREDSTVO????

Lep zasnežen dan!

Valerija
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Z dnem , ko je bila oz. ko bo napremičnina prevzeta, za vse obroke mora biti izstavljen avansni račun, na podlagi katerega si lahko poknjižite plačilo, in hkrati odbijate tudi ddv.( v primeru , da ste davčni zavezanec.)
valerym
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal sova</i>
<br />Z dnem , ko je bila oz. ko bo napremičnina prevzeta, za vse obroke mora biti izstavljen avansni račun, na podlagi katerega si lahko poknjižite plačilo, in hkrati odbijate tudi ddv.( v primeru , da ste davčni zavezanec.)
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

Že vnaprej se opravičuje, zaradi mojih "tumastih" vprašanj. Kako mislite, ko bo nepremičnina prevzeta - to je potem 30.7.2004???
Kako mislite avasni račun, kaj fizična oseba ga izstavi?
Kaj ni dovolj virman?

Lep pozdrav!
Valerija
ursamodic
Moderatorka študentskega kotička

Odgovor Napisal/-a ursamodic »

Sova je očitno nekaj zabrkljala!

1. Ker je prodajalec fizična oseba, je edini davek,ki se plača 2% davek na promet z nepremičninami, ki ga praviloma plača prodajalec. Kakšen DDV lepo prosim????????

2. <blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote">pogodba je bila podpisana 25.1.2005
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">. Ali je to datum overovitve pri notarju? Ali je moč na podlagi podpisa te pogodbe doseči zaznambo v ZK na ime s.p.-ja?
Po moje bi moral datum te zaznambe (v ZK) veljati kot dan pridobitve!

3. Fizična oseba ne more izdati nikakršnega računa (tudi avansnega ne)! Dovolj je, če shranite virman in mu priložite kopijo pogodbe, ali pa dobite podpisano izjavo prodajalca, da je bil plačan obrok na podlagi te-in-te pogodbe, kot del kupnine za predmetno nepremičnino.
sova
Računovodja
Računovodja

Odgovor Napisal/-a sova »

Malo sem res zabrkljala okrog ddv, toda tudi fizična oseba lahko izda račun, tudi avansni račun ,(brez ddv) vendar vprašanje je bilo, kdaj knjižiti v poslovne knjige , takrat ko boste nepremičnino prevzeli to pa je 30.07.2005. Do takrat boste imeli knjiženo samo preplačilo
kniženje avansnega računa 230/220 po obrokih
knjiženje računa z dne 30.07. 2005 020/230.
novka
Novinec
Novinec

Odgovor Napisal/-a novka »

Ni kaj včasih je treba pogledati v računovodske standarde in še kam drugam. Osnovno pravilo je - verodostojna knjigovodska listina in izjava s.p. kdaj je pričel nepremičnino uporabljati za poslovne namene ne glede na to, kako in kdaj je bila plačana. Če sem prav razumela "nejasno" vprašanje je datum pričetka uporabe 30.7.2004(takrat se prične amortizirati), ne glede na to da je del kupnine s.p. plačal vnaprej (avans). Zakaj lastninska pravica šele leta 2007? ali ga prodajalec kreditira, če je temu tako, je treba kredit evidentirati. Z dvostavnim knjigovodstvom je to lažje, tako pa, ...
Mimogrede. Datumi so med seboj "skregani" . Kako lahko notar v letu 2005 potrdi pogodbo za "nazaj"? Razmislite.Morda gre za fiktivno pogodbo zaradi uveljavljanja olajšav.
ursamodic

Sova!
Še vedno mislim da <u>fizična oseba, ki ne opravlja dejavnosti </u>ne more izdati računa!
valerym
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Zdaj sem pa že malo zmedena.

Kako je tudi Novka mimogrede omenila se tudi meni zdijo datumi skregani, zato tudi sama ne vem kako in kaj.

Glede overitve, nimam pojma, ker stranke ne morem priklicati in jo vprašati kako je glede tega jaz imam pri sebi neoverjeno pogodbo.

Lastninsko pravico si lahko s.p. vpiše v ZK šele 2007, ko bo nepremičnina odplačana. Kupnina je dogovojena v treh obrokih.

V pogodbi piše, da se nepremičnina izroči 30.7.2004.

Kaj pa če slučajno niso pogodbe overili pri notarju?
Lahko potem vseeno upoštevamo to nepremičnino kot osnovno sredstvo od katerega se obračunava amortizacija ali ne?

Glede davka, pa v pogodbi piše, da davek na nepremičnino plača prodajalec. Po pogodbi ni DDV.
ajnos
Računovodja
Računovodja
Kraj: Ljubljana

Odgovor Napisal/-a ajnos »

Bodite pozorni, če je bila nepremičnina izročena 7/2004, povprašajte stranko še za primopredajni zapisnik. Ali je bila kupljena zgolj nepremičnina ali tudi premičnine v njej ( to se dogaja pri nakupih delavnic, proizv. obratov, opremljenih pisarn)?
Če to nepremičnino uporabljate za opravljanje pridobitne dejavnosti, jo amortizirajte. Ob morebitnem inšp. pregledu, bo inšpektor zahteval primopredajni zapisnik, ki je podlaga za prevzem nepr. v uporabo. Preveril bo plačila prodajalcu, ustvarjene prihodke z nakupom te nepremičnine (povečanje proizvodnje, storitev, selitev le teh v novo pridobljeni objekt). Če pa ob dogovorjenem roku ne bo podan predlog za vpis v ZK boste imeli težave z upravičenostjo stroškov.

Ali lahko kupiš nepremičnino od fizične osebe brez uradne cenitve?
Po mojem ne.

Preverite, če imam prav v čem je "caka"? Dokler ni dokončnega poplačila, po pog. ni vpisa v ZK in če gre kupec te nepremičnine v stečaj ta nepremičnina ne gre v steč.maso.

Upam, da vam nisem vzbudila še več dilem. Lp
valerym
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Glede vsega mi je že malo bolj jasno.
Hvala vsem, ki se trudite.
Jutri sem zmenjena z davčno svetovalko, ker res ne bi rada naredila kakšne neumosti. Potem mi bo verjetno vse jasno.

Vam vsem poročam kaj sem uspela izvedeti

Lep večer še naprej vsem, ki še delate!

Valerija
ursamodic

<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal valerym</i>
<br />

Lastninsko pravico si lahko s.p. vpiše v ZK šele 2007, ko bo nepremičnina odplačana. Kupnina je dogovojena v treh obrokih.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">

To že, ampak skorajda nujno za pravno varnost kupca je vpis t.i. plombe na pogodbeno nepremičnino, ki bi prodajalcu preprečila ponovno prodajo iste nepremičnine!

Pa še nekaj: možen je nakup brez cenitve, če uradnik na Dursu oceni, da je pogodbena vrednost realna! To pa oceni pred overitvijo pogodbe, ko odmeri 2% davek, ki mora biti plačan (na Dursu žigosajo en izvod pogodbe---original) preden ta isti izvod overi še notar. Samo taka pogodba je pravno veljavna in jo je moč predlagati za vpis v ZK.
Pozor: če me spomin ne vara, je treba 2% davek plačati v roku 15 dni po podpisu pogodbe, drugače so na Dursu sposobni zaračunati kakšne obresti
KNAP
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a KNAP »

Meni je bilo rečeno, da je bistven pogoj predlog za vpis v zemljiško knjigo - torej brez tega dokumenta ne morete prikazati nakupa.
Odgovori