Zopet ODO!

Moderator: Mirko Zbačnik

Odgovori
anazus

Zopet ODO!

Odgovor Napisal/-a anazus »

A mi lahko kdo pomaga, kje naj najdem mednarodno pogodbo o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka med Republiko Slovenijo in Nemčijo. Rada bi si namreč prebrala, če lahko vložim zahtevek za oprostitev davka od drugih dohodkov na podlagi določb mednarodne pogodbe o izogibanju dvojnega obdavčevanja dohodka za plačilo vsakomesečne licenčnine v Nemčijo! Na tem zahtevku moraš namreč sam dopolniti državo, odstavek in člen mednarodne pogodbe!
SILVA
Računovodski vajenec
Računovodski vajenec

Odgovor Napisal/-a SILVA »

Tudi jaz imam te probleme, (avstrija-nakup licenc),sploh pa ne razumem teh KIDO obrazcev. Če prav razumem, je potrebno dati to izpolniti dobavitelju tujcu, kjer ta izponi pšodatke in potrdi na svojem davčnem uradu, šele potem damo mi vlogo na našo davčno.
Ali razmišljam pravilno? (obrazec KIDO-3).
Prosim za pomoč .
anazus

Odgovor Napisal/-a anazus »

Ja tudi jaz sem tako razumela. Samo se poraja vprašanje, če ti bodo tujci izpolnili obrazec, ki je v slovenskem jeziku. Verjetno ga bomo morali prevesti in nato dati potrditi, pa vendar ne vem, če bo potem dober za Slo davčno. Ampak še prej pa še vedno rabim mednarodne sporazume????
prometelko
Začetnik
Začetnik
Kraj: Slovenia

Odgovor Napisal/-a prometelko »

ta davčna NIMA POJMA. klical sem v Ljubljano ravno na to temo.Namreč tudi jaz bi rad izvedel kako točno se izpolnijo obrazci. Najprej jih je trba poslati dobavitelju iz tujine. Ta ali ti potrdi z nekim potrdilom od svoje davčne da je davčni zavezanec, ali pa ti njihova davčna izda potrdilo, da obstja pogodba o izogibu medsebojnega obdavčevanja. Obrazci so le v SLO jeziku. Zakon velja od 1.1.2005, kaj če smo že imeli promet s tujino, nismo oddali obtrazcev, nismo oddtegnili davčnega odtegljaja.

Davčna niti ne ve kam to nakazat, kako izračunat odtegljaj. Govorijo zgolj o 25 % davka,. ne vejo pa mi povedati od kakšne osnove.

Zadeva je taka, če piše na fakturi 1000evrov, potem to dobavitelj zahteva, ne moreš mu zdej rečt da zaradi davkarije v SLO mu nakažem zgolj manjši znesek, ali da ti znesek "obruti" kot pravi naša davčna.

Prosim,ali ima mogoče kdo podobnosituacijo, kaj ste naredili drugi????

Hvala za odgovore.
JR
Začetnik
Začetnik
Kraj: LJ

Odgovor Napisal/-a JR »

Če ste že imeli promet z tujino morate čimprej oddati obrazec odo-1 in obračunati 25% davek (kakor jaz razumem vse to bo dobavitelj lahko ta davek upošteval pri plačilu svojega davka!?). Davek se lahko obračuna na dva načina:
1. Če ste zmenjeni z dobaviteljem mu lahko nakažete znesek zmanjšan za davek:

znesek računa: 1000 €
neto znesek: 800 € - nakažete dobavitelju
25% davek: 200 € - nakažete davčni (na kater račun pa ne vem)

2. V večini primerov pa bo izračun izgledal verjetno takole:

znesek računa: 1000 €
neto znesek: 1000 €
25% davek: 250 €
bruto znesek: 1250 €

To velja samo v primeru, da nimate potrdila s strani davčne o zmanjšanju davčne stopnje.
Slednjega še nisem zahteval tako, da ne vem kako se ga v praksi pridobi.

<font color="red">Imam pa še dodatno vprašanje:
Kako presojati kaj je licenčnina in kaj ni?
Npr. Nakup programske opreme!

Hvala za odgovore.

</font id="red">

LP,

Jr
Odgovori