knjiženje akontacij davka od dohodkov iz dejavnost
Moderator: Mirko Zbačnik
knjiženje akontacij davka od dohodkov iz dejavnost
Imam vprašanje o knjiženju davka od dohodkov iz dejavnosti pri s.p. Delam si sama računovodstvo po napotkih Vere Zupančič. Zanima me celi postopek! Kam knjižim ko dobim odločbo za akontacije (celoten znesek takoj na D932/K264, ali vsak mesec posebej mesečno akontacijo tako na te konte?). Mesečno plačilo pa seveda D264/K110? Ampak kaj naj naredim ko dobim te akontacije nazaj (oziroma si DURS sam poračuna še neplačane dajatve), kako knjižim ali mogoče D110/K932. Pa še eno vprašanje kaj bi morale plačane akontacije DDD iz prejšnjega leta biti na kontu 932 kot začetno stanje in bi jih lahko pol zmanjšala če dobim to nazaj? Izredna hvala za odgovor če ga kdo ima! LP Polona![:o)]
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal Nidi</i>
<br />Jaz knjižim na začetku leta kodobim odločbo 16(terjatve iz naslova davka iz dejav.)/26(obvez.iz naslova davka iz dejav.). Ko plačam akontacijo pa knjižim 26/1100 in potem še 90/16. Akontacija davka iz dejavnosti se po moje ne prenaša v naslednje leto!
Lep zasnežen pozdrav!
Nidi!
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
<br />Jaz knjižim na začetku leta kodobim odločbo 16(terjatve iz naslova davka iz dejav.)/26(obvez.iz naslova davka iz dejav.). Ko plačam akontacijo pa knjižim 26/1100 in potem še 90/16. Akontacija davka iz dejavnosti se po moje ne prenaša v naslednje leto!
Lep zasnežen pozdrav!
Nidi!
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote">
Hvala Nidi za pomoč. Ne vem kako je mogoče ampak je. Po moje smo dobili nazaj kot s.p. (saj s.p. je fizična oseba, ki opravlja dejavnost), vem pa da gre na podjetje ker so naredili pobot še neplačanih obveznosti (konto 2020, 2021 - pač za prispevke za socialno varstvo za s.p. in za delavce). In zato ne vem kak naj knjižim, ker mam zmanjšanje teh kontov oz. obveznosti! Še enkrat hvala!:shock: