Obrazec ODO 1 kot jaz rezumeme se izpolni smo dol~ni izpolnit in oddati takoj pri pla
ilu recimo obresti od posojila banke iz tujine s katero dr~ava Slovenija nima sklenjenjega sporazuma o izogibanju dvojenega
obdavcenja . Na zense obresti smo dolzni obracunati 25% davcni otegljaj in ga nakazati drzavi , banki pa nakazemo razliko .Ob izplacilu izpolnimo obrazec ODO1.
Obrazec ODO2 izpolnimo recimo ko imamo posojilo domace banke ( ki nam sporoci davcno stevilko ) V tem primeru ne obracunamo in ne otegnemo 25% davcnega otegljaja in banki nakazemo celotene obresti .
Obrazec ODO2 do 5 v mesecu za pretekli mesec posljemo 1 izvod davcni upravi in 1 izvod prejemniku obresti ( banki )
- Na obrazcu ODO2 - poraocamo davcni upravi in prejejmniku za :
- placilo obresti ( zamudni ( tudi na recunih ), prejete posojila , financni najem , obresti dovoljenega negativnega stanja na tr .
- najemnine ( posloni prostori , poslovne najeme vozili )
- placilo raznih vrst premozenjskih pravic ( licence tudi za programsko opremo )
- placilo dividend in dividendam podobnih dohkodkov
Obveznost porocanja se nananasa na dohodke obracunane od 31.12.2004
Glede na perečo problematiko in anomalije bi bil že zadnji čas, da nekaj na to temo stori Društvo računovodskih in finančnih delavcev in le to posreduje DURSu in našim poslancem.
Vsekakor bi morala Gospodarska zbornica in Društvo računovodskih in finančnih delavcev tu odigrat svojo vlogo.
Mene pa zanima ODO 1 ali ga je potrebno oddati in obračunati 25 % davka za obresti od pogodb, ki so starejšega datuma od 1/5-2004.
Davčni odtegljaj je treba obračunati tudi od obresti kreditov, najetih pred 1.1.2005 in o tem poročati na ODO-1, če so te obresti plačane banki v tujini in če nismo pravočasno pridobili odločbe DURS-a o zmanjšanju ali oprostitvi plačila davčnega odtegljaja ( v primeru veljavnih mednarodnih pogodb).
Na obrazcu ODO-2 je potrebno pri leasingih poročati posebej o plačanih obrestih in posebej o plačani glavnici (podatki so razvidni iz anuitetnega načrta), tudi če so bile pogodbe sklenjene pred 1.1. 2005.
Lep vikend vsem,
Vanja
Po mojem je pri leasingih razlika pri poročanju ODO 2
-operativni leasing - poročam celoten obrok
-finančni leasing - samo del obresti v obroku, kajti ostalo je odplačilo blaga,materiala in plačilo storitev.
Sprašujem pa ali pri operativnem leasingu za osebni avtomobil poročate z DDV ali brez DDV. Jaz ostale najemnine poročam brez DDV - samo osnovo, je to v redu.
<font color="red">MARJETA: ODO - 1 je pa za tiste primere, ko mora pravna oseba tudi plačati 25% akontacijo davka od dohodka tj. davčnega odtegljaja (npr za obresti ki se plačujejo npr <b>komu izven EU</b>)</font id="red">
Kakor jaz razumem zakon je odo - 1 potreben vedno ko se plačuje obresti, licenčnine, ... pravni osebi zunaj Slovenije!!!
Ob plačilu davka bi naj poslali obrazec ODO 1 tudi prejemniku dohodka.
Mene pa zanima ali je ta obrazec morda kje objavljen v tujem jeziku, glede na to, da tujec verjetno ne bo imel pojma kaj je naš ODO 1?
<blockquote id="quote"><font size="1" face="Tahoma, Verdana, Arial" id="quote">quote:<hr height="1" noshade id="quote"><i>napisal Akin</i>
<br />Po mojem je pri leasingih razlika pri poročanju ODO 2
-operativni leasing - poročam celoten obrok
-finančni leasing - samo del obresti v obroku, kajti ostalo je odplačilo blaga,materiala in plačilo storitev.
Sprašujem pa ali pri operativnem leasingu za osebni avtomobil poročate z DDV ali brez DDV. Jaz ostale najemnine poročam brez DDV - samo osnovo, je to v redu.
<hr height="1" noshade id="quote"></blockquote id="quote"></font id="quote"><font size="6"></font id="size6">